Epidemiolog iz Srbije Predrag Kon kazao je da je na konsultacijama medicinskog dijela Kriznog štaba s premijerkom zemlje Anom Brnabić struka ostala pri stavu da epidemiološke mjere moraju da budu pooštrene.Odluka o tome kakve će biti trebala bi biti donesena sutra ili narednih dana.

Dodao je da mjere uvedene za vikend nisu dovoljne da se stopa zaraze smanji i da je medicinski dio Kriznog štaba u ovoj zemlji govorio da one nisu dovoljne i da su kozmetičke.

Naveo je da minimum za “zatvaranje”, odnosno vrijeme tokom kojeg treba da se smanje kontakti, kako bi došlo do smanjenja broja zaraženih, sada nije više 10, nego 14 dana, pišu srbijanski mediji.

– To je minimum vremena koje će biti potrebno da se spusti aktivnost virusa – rekao je Kon.

Smatra da moraju da se sprovedu oštre mjere kako bi se spriječilo dalje širenje virusa.

Ranije danas srbijanska ministrica za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević kazala je kako nema idealne mjere te da bi se moglo normalno ili relativno normalno živjeti kada bi se svi pridržavali preventivnih mjera.

I ona je kazala kako bi zatvaranje na 10 dana ili dvije sedmice moglo smanjiti zaražavanje i opterećenost zdravstvenog sistema i zdravstvenih radnika.

Dodala je i da se, ako se zatvaranje doživi kao zatvor gdje će se samo odbrojavati dani, a poslije se ponašati, kako je rekla, kao pušteni sa lanca, onda ništa ne bi uradilo, već bi se samo odložila izloženost zarazi.

Zatvaranje bi, prema njenim riječima, imalo smisla jedino ako bi se ti dani iskoristili da se što veći broj ljudi vakciniše i tako smanji rizik od zaraze i njenog prenošenja.