28558139

U Policijskoj upravi Foča, danas 18.11.2020. godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec oktobar 2020. godine. Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Foča Velimir Kostović i načelnik Odjeljenja policije Voislav Krunić.

Načelnik Policijske uprave Velimir Kostović istakao je da u oktobru mjesecu 2020. godine nije bilo izvršenih krivičnih djela koja bi svojim posljedicama izazvala veće uznemirenje javnosti, te da se na osnovu svih evidentiranih pokazatelja stanje bezbjednosti na području koje pokriva PU Foča može ocijeniti kao zadovoljavajuće.

Kostović je izjavio da je u oktobru mjesecu evidentirano 29 krivičnih djela, odnosno više za 45 % u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja evidentirano je 5 krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, dok su ostala 23 iz oblasti opšteg kriminaliteta, a 1 iz oblasti bezbjednosti javnog saobraćaja. Nadležnim tužilaštvima podneseno je 22 izvještaja protiv 26 lica. Takođe je istakao da su policijski službenici zadržali visok koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela koji izosi 90%, dok je u izvještajnom periodu evidentirano sedam krivičnih djela po NN izvršiocu od kojih su pet rasvetljena, pa koeficijent rasvetljenosti po NN izvršiocu iznosi oko 71,4%.

Načelnik Odjeljenja policije Krunić je istakao da je u posmatranom periodu evidentirano 25 prekršaja te da je u odnosu na uporedni period 2019. godine smanjenje za oko 17,4 %.Prekršaje je počinilo 13 lica. Nije bilo evidentiranih prekršaja sa pet i više lica, kao ni maloljetnih izvršilaca prekršaja.

Takođe je izjavio da je u mjesecu oktobru evidentirano 27 saobraćajnih nezgoda iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, što je više za 8% u odnosu na isti period prethodne godine. Evidentirana je 7 saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licem i 20 sa materijalnom štetom. U posmatranom periodu nije bilo saobraćajnih nezgoda sa poginulim licem, dok su evidentirane 3 saobraćajne nezgode sa teško povređenim licem i 4 sa lakše povređenim licima. Zahvaljujući konstantnim aktivnostima policijskih službenika u posmatranom periodu 2020. godine iz saobraćaja je isključeno 68 vozača od čega 50 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 6 zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom. Takođe, iz saobraćaja je isključeno 49 vozila od čega 20 zbog isteka registracije preko 30 dana i 6 iz ostalih razloga, a 23 zbog tehničke neispravnosti, zaključio je načelnik Krunić.