KOMANDANT 10. diverzantskog odreda VRS, Milorad Mišo Pelemiš, posle jako teške i duge borbe sa opakom bolešću preminuo je u Beogradu.

Od komandanta se već obraštaju brojni poštavaoci njegovog lika i dela na društvenim mrežama.Predvodio je svoju jedinicu u brojnim uspešnim operacijama oslobađanja srpskih teritorija u Bosni i Hercegovini.

Kao oficir JNA od 1983. godine bio je pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice, preteče današnjih “Kobri”. Učestvovao je u borbama na svim ratištima bivše i važio za jednog od najboljih u 63. padobranskoj jedinici.Krajem 1991. ukazom predsednika odlikovan ordenom za hrabrost za zasluge na vukovarskom ratištu.

U žižu javnosti dospeo kao komandant 10. diverzantskog odreda VRS, kada su u julu 1995. učestvovali u borbama oko Srebrenice. U Republici Srpskoj, po naređenju Radovana Karadžića, odlikovan ordenom Miloša Obilića.Uhapšen je u Beogradu 1999. pod optužbom da je špijunirao u korist francuske obaveštajne službe, kao član grupe “Pauk”.Posle 370 provedenih u pritvoru pušten novembra 2000. na slobodu, a optužnica je “pala”

Spread the love

Vezane objave