108100041 3180653328639986 5521039623298767649 O

Samo dan nakon što je uputila javnosti apel za pomoć u medicinskoj zaštitnoj opremi, lekovima, namirnicama i novcu, uprava kovid bolnice „Čigota“ na Zlatiboru je povukla taj poziv i „obaveštenjem“ se zahvalila donatorima na pomoći, kojom je, tvrde, značajno poboljšano stanje u toj ustanovi. „Zahvaljujemo se Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i Zdravstvenom centru Užice, koji su „Čigoti“ dostavili, u ovom trenutku, dovoljnu količinu medicinske zaštitne opreme i lekova za pacijente. „Čigoti“ su još uvek potrebne namirnice, energenti i sredstva za dezinfekciju. Nadamo se da ćemo i te potrebe zajedno sa humanim ljudima uskoro rešiti“, piše u informaciji koja je, za jedan dan, od „apela“ preoblikovana u „obaveštenje“.

„Čigota“ je, 9.jula, odlukom Ministarstva zdravlja, pretvorena u kovid bolnicu, kao ispomoć bolnici u Užicu, čiji kapaciteti su na izmaku. Međutim, tri dana kasnije, javnosti je upućen apel za pomoć i građani se s pravom pitaju kako je moguće da državnu kovid bolnicu država nije opremila zaštitnom opremom i lekovima, već je njeno snabdevanje prepustila javnosti.

Dr Aleksandar Simić, direktor te bolnice, koji se juče nije javljao na pozive Danasa, drugim medijima je rekao da je „apel upućen pošto su na izmaku bile zalihe medicinske zaštine opreme, lekova, namirnica, pa i novca za njihovo zanavljanje“.

„U početku smo imali sve što je potrebno, ali niko se nije nadao tolikom broju pacijenata u veoma kratkom roku. Sada raspolažemo svime što je potrebno“, kazao je dr Simić i dodao da su „apel pokrenuli meštani Zlatibora, čim se pročulo da je „Čigota“ postala kovid bolnica, a da se uprava bolnice tome pridružila“.

Uz objašnjenje da je u pitanju državna i specijalna bolnica za lečenje bolesti štitaste žlezde i metabolizm, ali da više od 65 odsto svojih prihoda ostvaruje na komercijalnim principima, Đorđe Đorđević iz PR službe te bolnice je rekao za Danas da su se, uvođenjem vanrednog stanja, prihodi te ustanove drastično smanjili. Zbog odluke da se pretvori u kovid bolnicu, „Čigota“ je, podsetio je, morala da obustavi svoju uobičajenu medicinsku delatnost.
APEL ZA POMOĆ – Specijalna bolnica “Čigota” na Zlatiboru
„Našli smo se u nezgodnoj finansijskoj situaciji i zbog toga smo se obratili apelom za pomoć i donatori su nam pomogli. Posle apela, RFZO Beograd i Zdravstveni centar Užice su nas snabdeli neophodnom medicinskom zaštitnom opremom i lekovima, ali još uvek su nam potrebne namirnice, energenti i sredstva za dezinfekciju“, kazao je za Danas Đorđević i dodao da „toga ima za nekoliko dana, ali da se mora razmišljati o potrebama za naredni period“.

On je dodao da je „Čigota“, „povukla apel za pomoć, jer se situacija poboljšala i to za samo 24 časa od njegovog objavljivanja, pošto su RFZO i ZC Užice isporučili nedostajuću zaštitnu opremu – maske, rukavice, skafandere, lekove, sredstva za dezinfekciju, ali to se“, ističe, „troši svakodnevno“.

„Ipak, još uvek nam nedostaju namirnice, energenti i sredstva za dezinfekciju i zbog toga smo objavili obaveštenje, odredili kordinatora za donacije i objavili broj telefona“, kazao je naš sagovornik.

On je istakao da, za sada, „Čigota“ ima dovoljno medicinskog osoblja i da je formirano pet timova, od kojih svaki ima po dva lekara i četiri medicinske sestre.

Prošireni kapaciteti

U „Čigoti“ se leče pacijenti sa lakšim i srednje teškim simptomima, različlite životne dobi iz celog Zlatiborskog okruga i svi su, kako je Đorđević kazao, u stabilnom zdravstvenom stanju. Sa početnih 37, bolnica je proširila kapacitet za 24 postelje, i u njoj se trenutno leče 43 pacijenta.