Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila podržao je predstavnike srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila koji su podnijeli Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Hamdije Abdića iz Bužima, predsjednika Udruženja građana “Zelene beretke” iz Sarajeva Muhameda Švrakića i više nepoznatih lica zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.Kažu da su izjave ovih lica ovo klasičan primjer napada na ustavni poredak i da bi pravosudni organi trebali reagovati.U krivičnoj prijavi navodi se da su Pripadnici paravojnih formacija iz FBiH na javnim skupovima i putem medija iznosili su ratnohuškačke prijetnje i pozive. Iz Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina kažu da bi predmet istrage trebali biti i organizatori skupova u Bužimu i Sarajevu. Јasno je, kažu, da je riječ o napadu na ustavni poredak i klasičan primjer paravojnog organizovanja .


Analitičari upozaravaju na skoro svakodnevne bezbjednosne prijetnje koje stižu iz Federacije i kažu da pravosudni organi BiH moraju reagovati.

Do sada Tužilaštvo BiH na krivične prijave kao što je ova posljednja, nije reagovala na odgovarajući način, što opet pokazuje o dvostrukim aršinima rada ovog pravosudnog organa.

Podsjećamo, predstavnici udruženja iz proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata iz Republike Srpske, od glavnog tužioca traže da sprovede istragu i podigne optužnicu jer svi navodi iz optužnice jasno pokazuju da su Hamdija Abdić, Muhamed Švrakić i izvjestan broj nepoznatih lica počinili krivična djela navedena u krivičnoj prijavi.