Momentalno ukidanje povećanih taksi na proizvode iz Srbije, puštanje jutros uhapšenih, Kfor i nadležne međunarodne institucije da garantuju mir i bezbednost – glavni su zaključi Kriznog štaba četiri opštine na severu Kosova i Metohije, koji je takođe dogovorio da se u podne održe mirni, jednosatni protesti.

Krizni štab je danas pre podne zasedao u Kosovskoj Mitrovici, a doneo je sledeće zaključke, prema saopštenju:

“Na današnjoj sednici kriznog štaba opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok nakon uvođenja blokade uvoza robe iz centralne Srbije kojima se izaziva humanitarna kriza na severu Kosova i Metohija i ugrožava fizički opstanak našeg naroda doneli smo sledeće zaključke:1. Da se ukinu takse na srpske proizvode jer će se zbog ovakvih mera Srbi iseliti sa ovih prostora

2. Da se odmah puste uhapšeni građani Kosovske Mitrovice ili da se ponude validni dokazi

3. Da se sačuva mir i bezbednost, da to obezbede i garantuju Kfor i nadležne međunarodne institucije na KiM

4. Da se održe mirni i nenasilni jednosatni protesti protiv političkog i policijskog terora Prištine nad Srbima.

Obaveštavamo javnost da će se jednosatni protesti održati u 12 sati na sledećim lokacijama:

U Rudaru, kod krsta u opštini Zvečan, na prelazu Jarinje u opštini Leposavić, na prelazu Brnjak i u Zupču u opštini Zubin Potok”.

Krizni štab je posebno pozvao građane da ne nasedaju na provokacije, jer je najbitnije sačuvati mir i bezbednost.

Srpska lista će biti uz svoj narod, zaključuje se u saopštenju Kriznog štaba.

Uznemirenost i strah među građanima Kosovske Mitrovice

Uznemirost i strah od jutros vladaju među građanima severnog dela Kosovske Mitrovice, od kako ih je jutros, pre šest sati, probudila sirena za uzbunu.

Građani su poslušali poziv gradonačelnika Kosovske Mitrovice da se vrate svakodnevnim aktivnostima, ali ističu da su uplašeni, jer nisu očekivali upad specijalnih jedinica ROSU i hapšenja svojih sugrađana.

“Panika je zavladala od jutros. Uznemireni smo mnogo, ovako nešto i jesmo i nismo očekivali”, kaže jedan Mitrovčanin za Tanjug.

Građani ističu da veruju u državu Srbiju, da ih neće ostaviti i prepustiti Albancima južno od Ibra.

“Kako da se osećamo u ratnom stanju, ovde je ovako skoro 20 godina. Jedina nada nam je naša država Srbija”, kaže meštanin severnog dela Kosovske Mitrovice.

Poručuju da će postupati u skladu sa odlukama Beograda.

Todić upozorava: Preti humanitarna katastrofa i novi pogrom

Građani opštine Leposavić održali su danas miran jednočasovni protest, a predsednik te opštine na severu KiM Zoran Todić upozorava da odluka Prištine da uvede 100 odsto takse na srpske proizvode preti da izazove humanitarnu katastrofu i novi pogrom Srba.

Todić za Tanjug kaže da su građani Leposavića današnjim protestom, koji je u održan i u drugim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, poslali jasnu poruku, pre svega, međunarodnoj zajednici i institucijama u Prištini da se “kanu ovakvih avantura i donošenja ovakvih odluka jer one, ističe, dugoročno mogu da dovedu do nesagledivih posledica.

“Ako se Priština ne urazumi i ne ukine odluku o taksi od 100 odsto na srpsku robu vrlo brzo ćemo imati humanitarnu katastrofu”, upozorio je Todić i naveo da mera Prištine o taksama pogađa direktno svakog sugrađanina i svako domaćinstvo.

Noćašnja akcija specijalnih jedinica ROSU i hapšenje četvorice Srba u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kaže Todić, imaju za cilj da dodatno uplaše Srbe i skrenu medijsku pažnju sa glavnog problema, a to je izazivanje humanitarne katastrofe i nestašice osnovnih životnih namirnica, kao i problema u radu kako zdravstvenih, tako i predškolskih ustanova.

“Apelujem na rukovodstvo Srbije da iskoristi sve mehanizme kako bismo prevazišli ovu situaciju. Slobodno mogu reći da Priština ima nameru da na ovakav način napravi novi pogrom”, naveo je Todić i dodao da će se Srbi sa KiM i u budućem periodu boriti za svoja prava svim demokratskim sredstvima i hladne glave.

Kfor prati proteste Srba na KiM

Jedinice Kfora viđene su danas u blizini lokacija na kojima su Srbi protestovali protiv odluke kosovske vlade o povećanju taksi na robu iz Srbije i jutrošnjeg hapšenja četvorice Srba, prenela je KTV, uz snimak kolone Kforovih vozila.

Jedinice su, navodi Koha.net, u “režimu mirovanja”.