U Starom Brodu nedaleko od Višegrada, gdje je prije 80 godina mučki ubijeno više od 6.000 Srba, ekipa Radio-televizije Srbije snimala je emisiju o ovom stravičnom zločinu. U Starom Brodu nedaleko od Višegrada, gdje je prije 80 godina mučki ubijeno više od 6.000 Srba, ekipa Radio-televizije Srbije snimala je emisiju o ovom stravičnom zločinu.

Novinar Branko Stanković rekao je da ekipa emisije „Kvadratura kruga“ boravi u Višegradu sa namjerom da zabilježe trag o strašnom zločinu koji se desio 1942. godine.

– Moram da kažem da sam šokiran svim onim što sam saznao. To je da se čovjek naježi kada vidite skulpture u vodi koje kao su žive pred smrt koja je bila surova, jer su mnogi zaklani – istakao je Stanković.On je naglasio da će emisija o Starom Brodu biti emitovana pred Vaskrs, 23. aprila u 18.25 časova na Radio-televiziji Srbije.

Ekipa je boravila u Starom Brodu dva dana, gdje je snimila kompleks, arhitektu Novicu Motiku, sveštenika Dragana Vukotića i tri svjedoka.

Ustaške jedinice, predvođene Jurom Francetićem, su u proljeće 1942. godine pokrenule ofanzivu sa namjerom da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH da bi ostvarili cilj – granicu NDH na Drini, a najmasovniji pokolj izvršen je na današnji dan u Starom Brodu kod Višegrada.

Tokom ove ofanzive, mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

U mjestu Stari Brod je tokom 2008. godine podignuto obilježje u znak sjećanja na ovaj zločin. U pločama od kamena su uklesana imena ubijenih. Nešto kasnije, u maju 2010. godine započeta je gradnja spomen kapele i zvonare.

U okviru obilježavanja 77 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije u Starom Brodu osveštan je Spomen-muzej starobrodskim žrtvama. U Spomen-muzeju postavljeno je 27 skulptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbijeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu.