Legendarni ruski dobrovoljac Albert Ahsarbekovič Andijev, koji se borio na Kosovu i Metohiji tokom zločinačke NATO agresije 1999. godine, preminuo je od korona virusa u kovid bolnici u Batajnici

Ovo tužnu vest dele posebno dele njegovi saborci iz herojske 549. motorizovane brigade iz Prizrena, jer je Andijev upamćen kao pravi junak koji je bio spreman da pogine za Srbiju.

Kada je iz Rusije došao na Kosmet, Andijev je raspoređen kao snajperista u 549. motorizovanu brigadu, koja je branila državnu granicu prema Albaniji i Makedoniji.

U akciji protiv šiptarskih terorista iz tzv.UČK, kod Suve Reke u blizini Prizrena, pogođen je u oko, nakon čega je snajper prebacio na drugo rame i jezikom obrisao nišan od krvi. Nastavio je da se bori sve dok se nije onesvestio.

– Nisam izgubio oko, već sam ga ostavio, da bih se kad-tad vratio tamo i potražio to moje oko, koliko god to da me bude koštalo. Ranjavan sam nekoliko puta, a najteže borbe sam doživeo na Kosovu i Metohiji, ali rane su nešto na šta računa svaki ratnik kad krene u rat. Rane bole, ali sam ponosan i na njih – ispričao je Andijev.

Pored toga, ranjen je i u ruku i ratni je vojni invalid 100 odsto. Posle rata je ostao da živi u Srbiji, oženio se i dobio sina Lazara.

O ljudima kao što je bio Albert “Rus” srpska javnost će tek učiti. Heroj u svakom smislu te reči i primer mnogim Srbima kako se braća brane od neprijatelja i zločinaca. Večna mu pamjat – rekao je za Informer jedan od visokih starešina 549. motorizovane brigade i ratni komandant jedinice u kojoj se borio sada već pokojni ruski dobrovoljac.