Ljubiša Luković iz ariljskog sela Stupčevići kod Arilja ove godine nadao se dobrom rodu i ceni crvenog zlata i da će na kraju berbe zadovljno trljati ruke.

Međutim, ono što mu je tu viziju poremetilo jesu nenajavljeni noćni berači malina, koji su u nekoliko navrata opustošili njegov malinjak i ovog Ariljca ostavili praznih džepova.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

“Dva puta ove godine su mi upadali u malinjak i obrali do poslednjeg ploda. Na dve lokacije imam zasađene maline, dok sam ja radio na jednoj, oni su preko noći obrali nekih deset ari, osam redova, što ja ne mogu sa porodicom za dva dana. U organizovanoj grupi ciljaju na parcele koje su daleko od naseljenih kuća kako ih neko ne bi video. Osladilo im se, pa su u dva navrata za par sati uzeli po današnjoj ceni preko hiljadu evra”, kazao je za RINU Ljubiša Luković, proizvođač crvenog zlata.On dodaje kako je pokušao nekoliko puta da im uđe u trag kako bi sačuvao svoje fabrike pod otvorenim nebom, ali nije uspeo. Lopovi imaju proverenu taktiku koja im se pokazala i te kako uspešnom.

“Jedino što nakon njihove akcije ostanu jesu tragovi kola, gde su bili parkirani i po neka gajbica. Кriju se po šumi ili kukuruzu. Moraću da postavim video nadzor i lovačke kamere kako bih mogao mirno da zaspim bez straha da ću se sutradan probuditi bez plodova u koji sam puno novca, rada i truda uložio”, ističe Luković.

Zbog onih koji ne prezaju od krađe ni po danu, voćari su postali obazriviji i, kako kažu, neće ih dočekati onako kako inače dočekuju dobronamerne posetioce.

“Spremni smo na sve kako bi sačuvali naše fabrike, postavićemo šatore i dežurati ako je potrebno. Sada kada je cena maline dostigla istorijski maksimum, svi bi da preko seljaka zarade, a da se ne namuče. Ceo ivanjički, ariljski i požeški kraj su na odaru kradljivaca i tome moramo stati na put”, istakao je za RINU, Dobrivoje Radović predsednik Asocijacija malinara Srbije.

(Kurir.rs/RINA)