Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske sinoć su započeli operaciju gašenja požara na sjevernim obroncima planine Gostilj, koji je danas lokalizovan i ne predstavlja više opasnost po ljude i objekte.Požar je zahvatio lokalitet od oko 50 hektara crnogorične šume u kojoj dominira zaštićena endemska biljna vrsta Pančićeva omorika.

Požar su nastavili da gase pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske i danas u ranim jutarnjim časovima, zajedno sa pripadnicima Šumskog gazdinstva Višegrad, u koordinaciju sa Republičkom upravom Civilne zaštite Republike Srpske.

Dodatne poteškoće pri gašenju požara, osim nadmorske visine (1.300 metara), visoke temperature, predstavljao je i vjetar.

Za potrebe izviđanja požara i gašenja, pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske izvršili su do sada šest časova naleta, izbacili 30 tona vode i 35 letova.

Riječ je o nepristupačnom terenu, ali je požar uspješno lokalizovan i više ne predstavlja opasnost po ljude i objekte. Na ovaj spriječeno je i dalje širenje požara ka Nacionalnom parku Tara.

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske, ostaju u Višegradu do sutra i u koordinaciji sa subjektima koji učestvuju u gašenju požara sa zemlje biće donesena odluka o daljem angažovanju helikoptera za potrebe gašenja požara.

Spread the love

Vezane objave