Aleksandar Radić (1976.) iz Čelinca uhapšen je jučer zbog sumnje da je 30. na 31. marta ove godine ispalio zolju na poslovnu zgradu “Agram” u centru Banje Luke – rekao je danas ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.
Tvrdi da je uhapšeni “aktivista SDS-a”, te da se njegov DNK poklapa s onim pronađenim na ispaljenoj zolji.

Kao motiv tog, kako je naveo, terorističkog akta s političkom pozadinom, Lukač je naveo namjeru da se naruši bezbjednost u Banjoj Luci i RS, te za to optuži policija RS-a.

“Jedan od motiva je narušavanje bezbjednosti i prikupljanje političkih poena”, ustvrdio je ministar entitetske policije.

Kaže da policija ima saznanja o najmanje još jednoj osobi umješanoj u taj slučaj, ali još nije govorio o detaljima.

“Postoji i druga strana ove priče o tome da je Radić član SDS-a, povjerenik ove stranke u Čelincu. Čovjek od povjerenja Dragana Mektića i predsjednika SDS-a Vukote Govedarice”, ustvrdio je Lukač.

Također, podsjeća da je opozicija forsirala priču kako je narušena bezbjednost u Banjoj Luci te pita Govedaricu i Mektića “da li su znali da je njihov prijatelj i povjerenik pravio terorističke akte i ispaljivao zolje da bi zaplašio građane”.

“Da li je napravljeno militarističko krilo SDS-a, smišljeno da pravi nerede. Moram da pitam i sve u Savezu za pobjedu da li podržavaju nekoga ko granatira svoj narod. Oni su mene pitali šta bi se desilo da je zolja pala negdje u naselje, ulicu… da li bi neko poginuo? Sada ja njih pitam isto. Šta bi se desilo da su promašili tu zgardu, da li bi neko poginuo ili da je neko bio u toj zgradi. Jesu li razmišljali o tome ili samo kako da naruše bezbjednost?”, istakao je Lukač.

Kazao je da vjeruje da će sada “pošteni ljudi u SDS-u” tražiti ostavku Govedarice.

U pitanju je poslovni objekat “Agrama” Banja Luka, u kojem rade “Euroherc osiguranje”, “Bosna – Sunce osiguranje”, Stanica za tehnički pregled vozila, kao i još neke firme koje su iznajmile prostor, a na koji je u martu ispaljena zolja.