Medicinski fakultet u Foči danas je promovisao 133 mlada ljekara, koji su diplomu ovog fakulteta stekli u 2021. godini.

Na svečanosti u Gradskom pozorištu, nakon polaganja Hipokratove i zakletve sestrinstva, uručene su diplome za 67 doktora medicine, 28 doktora stomatologije, 18 diplomiranih medicinara zdravstvene njege, 17 profesora specijalne edukacije i rehabilitacije, jednog mastera zdravstvene njege i dva mastera zdravstvene edukacije i rehabilitacije.

Student generacije je Olivera Drašković iz Istočnog Sarajeva, sa odsjeka medicine, koja je imala prosječnu ocjenu 9,74.

U isto vrijeme fakultet je završila i njena sestra bliznakinja Kristina, koja je imala gotovo identičan prosjek, tek neznatno manji od nje.

Olivera već radi u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu, dok je Kristina ostala na Medicinskom fakultetu.

– Kolektivu Bolnice `Srbija` dugujem veliku zahvalnost što su mi pružili priliku da se zaposlim u veoma kratkom roku i dobijem željenu specijalizaciju – internu medicinu. Moja sestra i ja završile smo isti dan, zajedno smo studirale, dijelimo isti prosjek, ona se opredijelila za akademski poziv, a ja sam se odlučila za klinički put i mislim da smo jednako uspješne – rekla je Olivera Drašković.

Na odsjeku stomatologija najbolja je bila Dragana Marković sa prosjekom 8,67, na zdravstvenoj njezi Marica Perić 8,96 i na spcijalnoj edukaciji i rehabilitaciji – smjer logopedija Nikolina Miladinović 9,37 i smjer razvojni poremaćaji Goran Pašov 9,15.

Dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić istakao je da su ovom promocijom u tržište rada uputili 133 mlada ljekara, od kojih su neki već zaposleni.

– Neki se spremaju da počnu da rade, uglavnom, kako stvari stoje, svi će imati posao i dobijati specijalizacije. Ponosni smo jer smo dali veliki doprinos razvoju našeg društva, ovo je kruna našeg rada, ova djeca su 99 odsto bili izvrsni studenti – rekao je Bokonjić.

On je naveo da će većina ovih mladih ljekara ostati na ovim prostorima da budu na usluzi građanima, a pojačaće i akademsku zajednicu.

Bokonjić je dodao da gdje god ode, po zdravstvenim ustanovama u BiH i regionu, sreće bivše studente ovog fakulteta, što pokazuje da ova visokoškolska ustanova radi dobar posao.

Psim Bokonjića, diplomcima su na svečanosti srećne i uspješne ljekarske karijere poželjeli i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić i predsjednik Skupštine opštine Foča Srđan Drašković.

UZ najbolje studente, nagrade su dodijeljene i najuspješnijim nastavnicima u 2021. godini, po izboru studenata, Brankici Davidović, Nataliji Hadživuković i Andrijani Bakoč.

Od 1993. godine, kada je osnovan, Medicinski fakultet u Foči upisalo je više od 5.000 studenata, a diplomiralo je oko 1.500, rečeno je na svečanosti.

Na ovom fakultetu trenutno studira više od 1.700 studenata iz regiona, Evrope, Azije i Amerike.