Projektil koji je pao na istoku Poljske ispalila je ukrajinska vojska, javila je agencija AP pozivajući se na izjave američkih zvaničnika.U izvještaju se navodi da preliminarni podaci nagovještavaju da je “ukrajinska raketa ispaljena kako bi presrela ruski projektil koji je bio usmjeren ka jednom objektu ukrajinske energetske infrastrukture”.

AP naglašava da se novi podatak ne podudara sa ranijim izjavama američkih zvaničnika da je ruski projektil, navodno, pao na poljsku teritoriju, prenio je TASS.Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da je projektil ruske proizvodnje pao u selo Prževodov, na istoku Poljske, i da je poginulo dvoje ljudi. Međutim, poljski predsjednik Andžej Duda naglasio je da još nije ustanovljeno o čijem se projektilu radi.

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je malo vjerovatno da je projektil ispalila Rusija, sudeći po putanji rakete.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da Rusija nije vršila napade u pomenutom području i da fotografije fragmenata koje su objavili poljski mediji sa mjesta incidenta nemaju nikakve veze sa ruskom municijom.