Iako je smještaj za migrante koliko toliko riješen, bezbjednosnost u Bihaću i dalje je upitna. U Biri i Đačkom domu, gdje su smješteni migranti, za sada nema incidenata, ali problem predstavljaju neregistrovani migranti. U MUP-u Unsko-Sanskog kantona kažu da brojke nisu bezazlene.

“Od početka godine imamo evidentirano 69 krivičnih djela i 20-ak narušavanja javnog reda i mira, ali ono što je najveći problem, je taj što imamo 460 sigurnosnih događaja koji su kod nas evidentirani, a koji imaju sigurno i elemenata krivičnog djela, ali se jednostavno ne vode kao takvi. To je ogroman broj i tu su oštećeni prije svega naši građani”, kaže Snežana Galić, portparol MUP-a USK

Posljednji incident u Bihaću zabilježen je prije dva dana kada je migrant iz Pakistana napastovao trinaestogodišnju djevojčicu. Situaciju je, kažu u MUP-u donekle poboljšala mjera da se zabrani ulazak novih migranata na područje USK. Iako one koji u Bihać dođu autobusom ili vozom vraćaju nazad, pojedini nađu način, pa seoskim putevima i kroz šume, dođu do Bihaća. Bišćani koji su nekoliko dana protestima upozoravali da problem sa migrantima mora da se riješi, ubeđeni su da smještaj nije rješenje.

Prije nekoliko dana članovi Operativnog štaba za pitanje migracija tvrdili su da na području Bosne i Hercegovine trenutno boravi oko 2.500 migranata. U Crvenom krstu grada Bihaća, tvrde da ih je samo na teritoriji USK duplo više. U Biri je registrovano oko 700 migranata, nešto više u Đačkom, a u hotelu Sedra oko 500.

“To je broj za koji mi znamo, ali daleko ih je više po privatnim kućama, tako da i dalje je taj neki broj od nekih 5.000 po meni je brojka koja je prisutna u kantonu”, kaže Selam Midžić, sekretar Crvenog krsta grada Bihaća.

Veliki je broj onih koji odu, ali se vrate u Bihać. Italija je cilj Harisu iz Pakistana. Nekoliko puta bezuspješno je pokušavao da pređe Hrvatsku granicu.

Većini je cilj Evropska Unija, ali članovi Koordinacionog tijela za praćenje ilegalnih migranata Republike Srpsk smatraju da je najavi 20.000 zahtjeva za izdavanje azila migrantima razlog za uzbunu i problem koji se neće ubrzo riješiti.