BIHAĆ – Migranti koji su juče napustili kamp “Lipa” kod Bihaća, nakon jučerašnjeg paljenja šatora, protekle su noći pokušali da blokiraju magistralni put M-5 zbog čega je morala da reaguje bihaćka policija.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Ale Šiljdedić za portal Kliks je kazao da su migranti pokušali da blokiraju magistralni put prema Bihaću te da manje grupe silaze u taj grad.

– Naši pripadnici su izašli samo kako bi izvršili deblokadu puta, a većih problema oko “Lipe” nije bilo. Migrante iz kampa “Lipa” nemoguće je zadržati na toj teritoriji jer se radi o livadama, gdje bi i vojska teško mogla držati sve pod kontrolom, pa se oni u malim grupama ili pojedinačno se spuštaju prema gradu obilaznim putevima – kazao je Šiljdedić.

Naglasio je da MUP USK u protekle tri godine u ovom periodu imao slične probleme, ali da im je glavni cilj bezbjednost građana.

– Odgovorićemo onako kako smo radili i u protekle tri godine što se tiče bezbjednosti, a humanitarni aspekt ćemo ostaviti nadležnima. Slične situacije smo imali i proteklih godina, a imamo više posla jer će nerješavanje smještaja dovesti i do bezbjednosnog problema, ali i to je dio posla koji ćemo raditi koliko je u našoj moći – dodao je Šiljdedić.

U toku je postupak zatvaranja migrantskog kampa “Lipa”, u kojem boravi više od 1.200 migranata, a da još nije pronađeno adekvatno rješenje za njihov smještaj.

Šatorski kamp „Lipa” je zvanično, prije nekoliko dana, proglašen za privremeni prihvatni centar za smještaj migranata, i to na osnovu odluke Savjeta ministara BiH.

Predviđeno je da to ubuduće bude montažni objekat kontejnerskog tipa i kapaciteta za boravak 1.500 osoba, ali problem je nastao zbog toga, što, dok ne budu završeni svi radovi, migranti moraju da budu privremeno premješteni u privremeni centar “Bira” u centru Bihaća. Tome se protivi gradska i kantonalna vlast koja je sama, bez saglasnost sa nivoa BiH, nedavno stavila katanac na “Biru”.

Iseljavanje je počelo juče, a građani Bihaća spriječili su dolazak prve grupe migranata u “Biru”.

Drugo rješenje za smještaj migranata iz kampa za sada nije pronađeno.

Građani Bihaća i dalje poručuju da neće dozvoliti povratak migranata u centar grada, prenosi Srna.

Bivši vijećnik u Gradskom vijeću Adnan Habibija kaže da je zbog migranata Bihać postao apokaliptičan grad.

– Osnovali smo noćne straže da ne bi pokušali nekim trikom prebaciti migrante u “Biru”. Mi ih u gradu ne želimo u tolikom broju – kaže Habibija.

On ukazuje da je kamp “Bira” bio jedan od generatora problema jer se nalazio u centru grada i migranti tu nisu bili ni pod kakvom kontrolom.

– Izlazili su kad hoće, išli gdje hoće. Bilo je puno incidenata, napada na građane, provala, krađa… U tom periodu znalo je biti šest-sedam hiljada migranata u gradu, koji su u potpunosti narušili normalan životni ritam građana. Rijeka Una, koja je naš najveći turistički potencijal, sada služi da migranti u njoj peru veš i kupaju se goli u centru grada – kaže Habibija.

On je naglasio da je ulaz u “Biru” blokiran već 80 dana i ostaće koliko god bude potrebno, sve dok vlasti u zemlji ne shvate da grad Bihać i USK ne mogu sami podnijeti težinu migrantske krize u BiH.

– Nije problem da i Bihać podnese dio tereta migrantske krize, ali samo zajedno sa drugim gradovima. Prvi put imamo situaciju u USK da je vlast stala uz građane, jer je ovo pitanje bezbjednosti svih nas. Nama policijski čas zbog pandemije virusa korona nije ništa novo, jer mi imamo ograničenu slobodu kretanja noću već godinama zbog straha od migranata – kaže Habibija za “Kliks”.

Migrantska kriza u USK dostigla je juče vrhunac kada je dio izrevoltiranih migranata podmetnuo požar koji je “progutao” šatorski kamp “Lipa”, što je nekoliko stotina njih ostavilo bez krova nad glavom i dovelo do bojazni da će situacija, u svakom pogledu, biti još gora u predstojećim danima. U velikom požaru na lokalitetu Lipa, nadomak Bosanskog Petrovca, niko nije povrijeđen, ali je dodatno zakomplikovana ionako teška situacija

Šef IOM-a za BiH Peter van der Overart je potvrdio da je grupa bivših stanovnika zapalila tri šatora te da je situacija prilično dramatična

Glas Srpske