Grcka Migranti E1583347296874

Bosna i Hercegovina nema dovoljno graničnih policajaca, nema smještajnih kapaciteta za migrante, nema saglasnost da stavi vojsku na granicu, a samim tim ni rješenje kako da zaustavi hiljade izbjeglica koje iz Turske hrle ka zemljama Evropske unije.

Dok na granici Grčke i Turske traju sukobi između policijaca i migranata, koji će krenuti i prema nama, BiH nedostaje 1.200 graničnih policajaca, građani već paniče, načelnici opština na granicama kažu da više ne znaju šta da rade, a ministar bezbjednosti BiH upozorava da nam prijeti ekstremna bezbjednosna i humanitarna kriza.

U Turskoj trenutno boravi oko 4 miliona migranata, kojima je turski predsjednik otvorio granice. Podaci pokazuju da je granicu već prešlo više od 100.000, a ako se obistine procjene da bi u BiH moglo da pristiže i do 10.000 dnevno, ne trebate biti veliki stručnjak da shvatite da ova zemlja nema kapacitete da se nosi sa ovim problemima.

Istovremeno, Hrvatska pojačava zaštitu na svojim granicama, tako da će BiH, faktički, ilegalnim migrantima biti posljednja tačka na putu ka EU. Dakle, ako se uskoro nešto ne promijeni, migranti će lako moći da uđu u BiH, ali iz nje neće moći izaći.

– BiH ima neke papirnate strategije… Moram vas podsjetiti da je Hrvatska u svoju policiju uložila desetine hiljada evra, BiH nije uložila niti marku – rekao je za N1 ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić.On je, govoreći o krizi, nimalo optimistično rekao da za takav migrantski talas, mjeren sa nekoliko miliona ljudi, nije spremna ni EU, a kamoli BiH.

– Dobićemo novac za 300-400 novih policajaca u GP. Problem je vrijeme, izgubili smo taj faktor i sada radimo po principu da se spasi što se može spasti. Pojačaćemo granicu, prebaci ćemo dio policajaca sa istočne na zapadnu stranu. Ono što mene hrabri jesu izjave evropskih dužnosnika, koji govore o cijeloj Evropi kao tački odbrane. Mi insistiramo da BiH ne može prihvatiti 10.000 migranata kao trajnu kategoriju. Očekujem da EU nema više manevarskog prostora; bili su nepravedni prema BiH. To su tretirali kao humanitarno pitanje, a sada su shvatili da je to bezbjednosno pitanje – dodao je Radončić.
Posebna sjednica Savjeta ministara

Povodom novog talasa migranata, najavljena je posebna sjednica Savjeta ministra BiH, ali i Vlade Republike Srpske. Zabrinuta je i predsjednica Srpske Željka Cvijanović, jer se Evropska unija potpuno zatvara pred migrantima.– Poseban problem je to što migranti, kada dođu na naše prostore, nemaju prolaza dalje zato što Evropa hermetički zatvara svoje granice. Mi smo između prve spoljne granice EU koja je propusna i ove koju žele da štite prema Hrvatskoj, Austriji i Mađarskoj – rekla je Cvijanovićeva.Iako je Hrvatska najavila mogućnost slanja vojske na granicu, srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, odavno je protv toga da se vojska postavi na granice BiH. Tvrdi da će u Republici Srpskoj, ako dođe do većeg priliva, osim angažovanja policije, morati da se izvrši određen oblik organizovanja u naseljenim mestima.

Dok vlasti na državnom i republičkom nivou traže rješenja, načelnici graničnih opština uveliko su zabrinuti, jer nedostatak policajaca predstavlja nenadoknadiv problem. Jedno od udarnih mesta svakako je Foča, koja ima 40 km otvorene granice sa Crnom Gorom, kroz koju su migranti do sada ilegalno ulazili.
Šuplja granica

– Sa strepnjom očekujemo novi talas migranta. I nedavno smo imali poblema s migrantima koji nasilno pokušavaju da uđu, kao i slučajeva kada su upadali ljudima u kuće i vikendice u blizini granice. Granična policija radi koliko može, ali imamo praktičko 40 km nebranjene granice na tom prostoru, što je veliki problem – rekao je za Srpskainfo načelnik Foče, Radisav Mašić.Kaže da policija radi svoj posao, ali s obzirom na to da je granica udaljena kilometrima od grada, migranti slobodno ulaze u najbliža sela.– Nismo spremni za dolazak migranata niti planiramo da oni dolaze kod nas. Do sada su policajci radili ono što moraju, odnosno sprovodili migrante do centara za migrante. Drugog načina nemamo – rekao je Mašić, dodavši da će štab biti i dalje aktivan, ali da će pojačavati dežurstva, te uključivati i pomoć lokalnih mještana kako bi sačuvali granicu.
Sve više migranata

Ni u Trebinju nisu ništa optimističniji. Iz Policijske uprave ovog grada kažu da je broj ilegalnih migranata već povećan, te da su već prepoznali i rute koje bi mogle biti najugroženije. Riječ je o rejonima Lebršnik – Vrba – Čemerno u gatačkoj opštini prema Kalinoviku i Vraćenovići – Bileća – Vranjska prema Federaciji BiH.

Načelnik PU Trebinje, Siniša Laketa, kaže da se očekuje veći priliv migranata narednih mjeseci, a policija raspolaže sa podatkom da u Crnoj Gori trenutno preko 5.000 migranta čeka prelazak granice.– PU Trebinje pokrenula je akciju „Granica“, koja se provodi u područjima koja su označena kao najugroženija. Od polovine februara je otkrivena 21 osoba koja je ilegalno ušla u BiH. Akcija se i dalje nastavlja, a policija ima pojačane aktivnosti u najugroženijim područjima – rekao je za Srpskainfo načelnik PU Trebinje Siniša Laketa.

On kaže da je saradnja sa stanovništvom ugroženih područja dobra, ali da građani moraju više voditi računa o svojoj imovini, da zaključavaju kuće i češće obilaze napuštene objekte, te da sva sumnjiva kretanja prijavljuju policiji.
Mještani u strahu

Zbog dolaska velikog broja nepoznatih ljudi posebno su zabrinuti mještani. Milenko Kešelj iz mjesne zajednice Krstače, kaže da će stanovnici rejona Vranjske, ukoliko se ne preduzmu neke ozbiljnije mjere na ovom razruđenom prostoru, biti prisiljeni da se samoorganizuju. Mještani u pograničnim dijelovima bilećke opštine su se do sada snalazili na različite načine, pa su na pojedinim kućama na ulaznim vratima lijepili natpise da je ulazak opasan po život.Građani imaju razloga za strah jer BiH prvi talas migranata nije dočekala spremna, pa su, osim ugrožene bezbjednost građana BiH, bili ugroženi i sami migranti koji su prvobitno bili smješteni na bivšu deponiju u kojoj su živjeli u nehumanim uslovima.

Procjenjuje se da BiH trenutno ima oko 10.000 migranata, oko čijeg je smještaja bilo mnogo problema, pa se, sudeći po tome, ne može ni zamisliti šta bi bilo kada bi se obistinile procjene da ih još dolazi 10.000 dnevno.
Vučić i Orban spremni

Srbija će, ukoliko bude potrebe, umjeti da zaštiti svoje granice i teritoriju od migranata i u tome će se voditi isključivo interesima nacionalne bezbjednosti i sigurnosti, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.Istakao je da građani ne treba da budu zabrinuti i da Srbija ima dovoljno kapaciteta i snage da to uradi.

Na pomoć ne računa ni mađarski premijer Viktor Orban. On je rekao da je 130.000 migranata već prešlo tursko-grčku granicu, te da moraju biti zaustavljeni što je moguće južnije. Orban je rekao da migranti koji pređu grčku granicu moraju biti zaustavljeni prije ulaska u druge zemlje, dodavši da bi trebalo pružiti pomoć Makedoniji i Srbiji, a ako migranti prođu i granice tih zemalja, Mađarska će formirati zadnju barijeru.