Sve veći broj ilegalnih migranata na putu ka zemljama Evropske unije koristi rutu preko Crne Gore i BiH. Zato su se u Trebinju sastali predstavnici graničnih policija.Brojke nedvosmisleno pokazuju da je samo za posljednja tri mjeseca za 450 odsto povećan broj migranata koji ilegalno prelaze granicu koja dijeli Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Ipak, to nije broj koji se ne može kontrolisati i domaće stanovništvo nije ugroženo, tvrde predstavnici službi koje brinu za bezbjednost granice.

Tokom 2016. godine u graničnom pojasu između Crne Gore i BiH otkriveno je stotinu migranata, a ove godine, stotinu ih je otkriveno samo za posljednjih petnaest dana. Ukupno u 2017. njih 700 pokušalo je ovim pravcem da se domogne zemalja zapada koje su najčešće migrantsko odredište.

– Situacija na granici je sigurna i stanovništvo nije ugroženo, ali bezbjednosne službe moraju raditi kako bi se to sprečavalo – kaže Slobodan Krstić, pomoćnik direktora Granične policije BiH.Već ranije je počeo pojačani nadzor granice, a za tu namjenu angažovan je dodatni broj ljudi i iz Crne Gore i BiH.

– Mi moramo prihvatiti migrante, a potom prema proceduri vratiti ih ili u državu iz koje su došli ili u državu iz koje su ušli u BiH – kaže Slobodan Vujić, Direktor službe za poslove sa strancima.

Objekti za privremeni smještaj migranata i azilanata u BiH su prepuni. Trenutno u centru za azilante, koji prima 150 ljudi, boravi 180 migranata. Јoš bolja saradnja graničnih službi susjednih država je neophodna.

Kolege iz Crne Gore su nam saopštile da oni preduzimaju veću kontrolu na granici sa Albanijom iz koje dolazi veliki broj migranata – ističe Krstić.

Najveći broj migranata koji u posljednje vrijeme koriste pravac preko BiH dolazi iz Avganistana, Pakistana, Alžira i Maroka, a osim iz Crne Gore zabilježeni su ilegalni ulasci i sa teritorije Hrvatske.