Njegoševo Cetinje danas je grad u kojem živi najviše onih koji se nacionalno određuju kao Crnogorci, a tamo sedi i poglavar takozvane Crnogorske pravoslavne crkve.

Protestne litije već blizu mesec održavaju se u skoro svim crnogorskim gradovima. Ne i na Cetinju, iako je za danas bila najavljena prva protestna šetnja. Naposletku, otkazana je iz bezbednosnih razloga. Njegoševo Cetinje danas je grad u kojem živi najviše onih koji se nacionalno određuju kao Crnogorci, a tamo sedi i Miraš Dedeić, poglavar nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve. Svaki detalj iz njegove biografije je kontroverzan, od rimskog dela života kada su ga zvali Padre Mikele sve do danas, kada poručuje da njegovo sedište trebalo da bude u Cetinjskom manastiru na mestu gde je mitropolit Amfilohije. O liku i delu Miraša Dedeića govori priča Oko magazina.
Vuhan, veliki grad na Dugoj reci kako Kinezi zovu Jang Ce od danas je potpuno izolovan. Niko od 12 miliona stanovnika Vuhana ne može da napusti grad, niti bilo ko može da uđe u njega. Obustavljen je sav javni prevoz, avio letovi, i železnički prevoz, trajekti. Nakon Vuhana središta provincije Hubei izolovan je i šestomilionski Huangang. A sve zbog virusa. O kakvom virusu je reč, kako se širi, kakvu opasnost predstavlja za Kinu, ima li opasnosti po Srbiju?

Jubilarna 75. godišnjica oslobađanja Aušvica obeležava se sa dva važna događaja. Danas u memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu, gde su na Konferenciji o holokaustu na desetine šefova država i vlada, i u ponedeljak u Aušvicu. Međutim, i pred ovu godišnjicu dolazi do neslaganja, i između organizatora i između učesnika događaja. U Jerusalimu je Vladimir Putin ali ne i poljski predsednik Duda. Ruski predsednik neće doći u Aušvic. A organizatori u Poljskoj smatraju da Izrael želi da preuzme obeležavanje oslobađanja zloglasnog logora.

Urednik emisije: Gorislav Papić
Label and copyright: RTS

Vezane objave