U centru Bijeljine počelo je obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije i patrijarha srpskog Porfirija.”Ovaj istorijski trenutak od nas zahtijeva da se ujedinimo kao Srbi. Suština svake slobode je pravo na različitosti i samo tako možemo da ostanemo ujedinjeni u borbi za slobodu. U vrijeme kad cijeli svijet ratuje, treba da shvatimo da samo sebe imamo, zato je važan ovaj dan.

Moramo da poštujemo sebe, svoju zastavu i da radimo na jedinstvu ukoliko nam to bude obaveza. Srbija se suočava sa brojnim izazovima posebno lad je riječ o Kosovu i Metohiji”, poručio je između ostalog predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju na zvaničnoj ceremoniji obilježavanja “Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave” u Bijeljini.

“Pozdravljam vas u ljubavi Hristovoj. Srećan vam praznik – Dan narodnog jedinstva, slobode i zastave naroda Republike Srpske i Republike Srbije. Za nas sve počinje zastavom koja se Konstantinu ukazala na nebu sa znakom Gospoda Isusa Hrista”, kazao je patrijarh srpski Porfirije i dodao:

“Izloženi smo nasrtajima raznih politika i ideologija, koje hoće da iznutra preoblikuju naš sistem vrednosti i da naprave od nas ono što niti smo bili, niti jesmo, niti pak želimo da budemo”.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas, treći put, Republika Srpska i Republika Srbija zajednički obilježavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kao dan početka proboja Solunskog fronta, ali i kao simbol svega onoga što srpski narod, ma gdje on bio, baštini duboko u sebi.

Ovo je dan kad slavimo i naš identitet u svim svojim elementima, vrijednosti na kojima počivamo koji su čuvani i odbranjeni kroz istoriju i to češće u teškim nego u jednostavnim i lakim vremenima. Stoga, ova tri elementa, koja su u fokusu današnjeg praznika jedinstvo, sloboda i zastava, imaju posebnu važnost i težinu koji uveliko izlaze iz okvira simbolike i suštinski se vezuju za našu sposobnost da opstanemo i da trajemo- istakla je Cvijanovićeva.

Događaju prisustvuje veliki broj građana Bijeljine i okolnih mjesta, kao i predsjednički kandidati za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Srpske Mirko Šarović i Jelena Trivić.

Ovoj ceremoniji prethodilo je ozvaničenje početka radova na izgradnji auto-puta Bijeljina-Rača, koji finansira Srbija.

(BN)