Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poziva građane da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji

Na osnovu informacije dobijene od Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, a u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na području Crne Gore, Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je obavještenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja u cilju podizanja nivoa operativne spremnosti.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

– Naime, za period 09-11.12. očekuje se ciklonska aktivnost, koja će u južnim-primorskim i centralnim djelovima pa prema sjeveru (Kolašin, Žabljak i sjeveroistočni dio prema granici sa Albanijom) usloviti jaku kišu, lokalne kratkotrajne olujno vremenske nepogode i jak južni vjetar. U nedjelju popodne na sjeveru će doći do osjetnog zahlađenja uveče i tokom noći u većini mjesta na sjeveru u pravcu centralnih viših predjela kiša će preći u snijeg, saopštili su iz Diriektorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zbog uticaja ciklona i jakog južnog-jugozapadnog strujanja vazduha, u južnom Jadranu, kako ističu, očekuje se kratkotrajno podizanje nivoa mora, jaki talasi-uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale.

– Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su određeni problemi na terenu, a zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, potencijalno su mogući bujični problemi, prvenstveno na bujičnim tokovima i u urbanim sredinama, na saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni, posebno gdje su vršeni ozbiljni građevinski zahvati gdje je narušena prirodna povezanost tla, navode oni.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poziva građane da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji.

Kurir.rs/Dan.co.me