Raketnim udarom po Siriji američki predsednik Donald Tramp je sam sebi zakomplikovao predstojeće pregovore sa Severnom Korejom o nuklearnom oružju, javlja televizija Si-En-En.Vašington je sam u ruke Severnoj Koreji stavio „kontraargument“ za predstojeće pregovore sa američkom stranom o nuklearnom razoružanju, javlja Si-En-En.

Potpredsednik analitičke kompanije „Stratfor“ Rodžer Bejker rekao je za televiziju da je upravo takva politika SAD i naterala Severnu Koreju da nastavi nuklearni program.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

„Smatra se da (posedovanje nuklearnog oružja) smanjuje verovatnoću kaznenih napada takve vrste“, rekao je ekspert.

Si-En-En podseća da je u prošlosti Severna Koreja više puta navodile intervencije SAD po celom svetu kao „opravdanje“ što i ona ima nuklearni program. Po mišljenju severnokorejskih vlasti, nastavlja televizija, nuklearno oružje je „životno važan mehanizam obuzdavanja svih pokušaja smene vlasti pod rukovodstvom Vašingtona“.„On (Kim Džong Un) posmatra i prati šta se dešava u svetu sa državama koje poseduju nuklearni arsenal i kojim polugama uticaja one raspolažu i shvatio da ako ima nuklearnog džokera u rukavu, može dobiti ozbiljan potencijal u planu obuzdavanja“, navodi se u članku direktor nacionalne obaveštajne službe u administraciji Trampa Den Kouts.

Si-En-En podseća da su SAD još 1953. godine smatrale mogućim upotrebu hemijskog oružja na Severnoj Koreji radi zaštite juga i krajem ’60-ih godina je skoro došlo do rata. Televizija citira Centralnu telegrafsku agenciju Koreje, koja je prošlog meseca saopštila da su SAD „tokom nekoliko decenija predstavljale nuklearnu pretnju za Severnu Koreju i koristile protiv njih nuklearnu ucenu“.

„Jačanjem nuklearnog obuzdavanja Severne Koreje smatra se garancijom mira i bezbednosti na Korejskom poluostrvu, u severoistočnoj Aziji i u celom svetu“, navodi se u saopštenju severnokorejske agencije.

Autor članka na sajtu televizije zaključuje da će nakon subotnjeg udara u Siriji, SAD biti mnogo teže de ubede Pjongjang u suprotno.