BANjALUKA – Nakon smrti mladića Mladena Dulića (22) iz Laktaša, koji se ubio nakon što je na društvenim mrežama osvanuo snimak ne kojem je ismijan dok je tražio posao, javnost traži da se u BiH donese “Mladenov zakon”.

Na „Fejsbuku“ je osnovana grupa “Svi za Mladenov zakon” sa željom da se kroz diskusiju, prijedloge i inicijative definiše takozvani Mladenov zakon, kojim bi se usvojio zakon protiv diskriminacije, vrijeđanja i nasilja preko društvenih mreža i to na nivou BiH.

Administratoi grupe pozvali su sve koji mogu pomoći da se napiše tekst zakona da se jave, a očekuju da se grupi prije svega pridruže pravnici, pravni eksperti iz oblasti krivičnog prava, sociolozi, psihijatri i psihoterapeuti kako bi što bolje pomogli u razumijevanju problema sajberbulinga i doprinjeli da se napravi tekst zakona. Molba je upućena i svima koji mogu pomoći da se inicijativa proslijedi u Parlamentarnu skupštinu BiH.

– Cilj grupe je poslati prijedlog teksta zakona i pružiti podršku žrtvama nasilja uzrokovano objavama preko društvenih mreža, te podršku porodicama žrtava sajberbulinga- poručili su administratori.

Prije nego što je izvršio samoubistvo u petak, mladić je prijavio policiji u Laktašima sporni snimak koji je objavljen dan ranije na društvenoj mreži TikTok.

Zbog objave snimka saslušani su radnici benzinske pumpe Veljko Trišić i Dražen Kudra iz Laktaša koje policija tereti za krivično djelo neovlašćeno fotografisanje za koje je zaprijećena kazna do godinu zatvora, odnosno novčana.