Ovih počela je druga faza na konzervaciji i rekonstrukciji užičke tvrđave Stari grad. Za razliku od prošle godine, kada je završena prva faza i koju je finansiralo Ministarstvo kulture sa oko 6 miliona dinara, ove godine je izostala podrška Ministarstva, ali je Grad izdvojio 5 miliona dinara u svom budžetu za nastavak ovih radova

Pored revitalizacije, prema rečima Marije Aleksić Čevrjaković, arheologa kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, izvodi se i zaštitna arheološka istraživanja na području ulazne kapije i mosta, jer je taj prostor jedini ostao nedefinisan prilikom radova koje je Zavod izvodio 70-ih i 80-ih godina. Ona je rekla da radovi traju više od nedelju i da će biti završeni do kraja sedmice.

– Ovaj prostor nije istraživan tako da smo najverovatnije pronašli ostatke vezane za most koji je vodio u užički grad kao i ostatke ulaznog zida u kome se nalazila kapija – rekla je arheolog iz Kraljeva i dodala da su radovi malo otežani, jer je prostor ograničen sa jedne strane liticom i sa druge strane stenom. Prilikom obilaska užičke tvrđave, jednog od najznačajnijeg simbola Užica, rečeno je da su trenutno u toku radovi na daljim arheološkim ispitivanjima, koji su nastavljeni nakon više od tri decenije, mnoge nove dimenzije se otkrivaju i omogućavaju da se kompletnije stvori slika o izgledu i načinu funkcionisanja Užica u prošlosti, kao i to da je dalja konzervacija Starog grada jedan višegodišnji sveobuhvatni dugoročni strateški projekat.

Na tvrđavu će se postaviti dva jarbola na kojima će se vijoriti zastave Republike Srbije i grada Užica, a narednih će početi radovi na postavljanju zip lajn sistema, čija će početna stanica biti na platou ispred ulazne kapije Starog grada. Očekuje da će sistem biti postavljen u narednih mesec dana.

Spread the love

Vezane objave