Multimedijalna pozorišna predstava “FBI – Dosije Tesla”, koju priprema legendarni muzičar dr Nele Karajlić povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle i 80 godina od kada je veliki srpski naučnik proglašen za počasnog građanina Novog Sada (10. jula 1936), premijerno će biti izvedena u Srpskom narodnom pozorištu 19. novembra.Radnja predstave smještena je u Njujork 1943. godine kada je, kako kaže Karajlić, nakon odlaska Tesle sa životne scene pokrenuta nemilosrdna trka svjetskih obavještajnih službi za njegovim tajnim oružjem koje bi moglo promijeniti tok Drugog svjetskog rata.

Upravo je to i zadatak glavnog glumca kojeg je FBI poslao u Teslinu hotelsku sobu da pokupi sva dokumenta koja je veliki naučnik ostavio za sobom.

– Tesla je bio veoma intrigantna ličnost. Bio je veoma duhovit čovjek, odlično je igrao bilijar, a bio je i veliki kockar. O tome se malo zna, a ja sam veoma zanimljiv materijal o Teslinom životu našao u njegovoj prepisci sa medijima i pismima njegovih sestara koja su mu stizala iz Srbije – priča Karajlić uz napomenu da ga je Teslino djelo toliko nadahnulo da je cio komad napisan u stihovima.

Prema njegovim riječima, oko 70 odsto priče u predstavi je istinito, a samo 30 odsto fikcija, uz veoma zanimljivu scenografiju.

– Malo smo eksperimentisali i sa modernim tehnologijama, tako da se na platnima iza glumaca projektuju veoma ubejdljive fotografije njujorških ulica, a uz pomoć samo jednog klika na kompjuteru cijela scena se prenosi u Teslinu hotelsku sobu ili na neka druga mjesta – objašnjava Karajlić i dodaje da su nove tehnologije omogućile i da Nebojša Glogovac tumači jednu od glavnih rola u predstavi, a pojaviće se samo na filmskom platnu.

Uloga Nikole Tesle povjerena je mladom i perspektivnom glumcu Nikoli Rakočeviću koji nije krio zadovoljstvo što igra u Karajlićevoj predstavi.

– To što mi je povjerena jedna od glavnih uloga u ovoj predstavi daje mi podsticaj da što bolje dočaram gledaocima činjenicu da su veliki naučnici bili obični ljudi, a ne bogovi i da je uspjeh koji su postizali samo plod znatiželje koja se rađa iz ljubavi – naglasio je Rakočević.

U predstavi, pored Karajlića i Rakočevića, uloge tumače i Marko Gvero (Arturo Sati), Aleksandar Gajin (Mark Tven), Bojan Dimitrijević (Pepe), Vaja Dimović (Ana Marija), Ivan Zablaćanski (Karlo), Milorad Kapor (Bibi), Nebojša Savić (ruski šijun), Boško Ćirković Škabo (član grupe Beogradski sindikat), a na filmskom platnu naći će se Nebojša Glogovac.

Premijera “FBI – Dosije Tesla” biće održana 19. novembra na sceni “Јovan Đorđević”, a počeće simbolično u 20.21 sat kako bi se na taj način podsjetila javnost da je Novi Sad dobio prestižnu titulu Evropske prestonice kulture za 2021. godinu. Predstava je nastala kao koprodukcija Udruženja Tesla global forum iz Novog Sada i Srpskog narodnog pozorišta.

Izvor: Blic