Supružnici Žarko i Suzana Popović iz zaseoka Čapaje kod Kozarske Dubice žive u neljudskim uslovima. U objektu starom više od pola vijeka kome su ispucali i oronuli zidovi ovim ljudima potrebna je naša pomoć.Teško prohodan i blatnjav put doveo nas je do supružnika Žarka i Suzane Popović u zaseok Čapaje kod Kozarske Dubice. Ovim putem teško se dođe i ljeti, a izolovanost od svijeta i neimaština godinama prati ovo dvoje ljudi. Žarko je učesnik rata i borac prve kategorije za šta je od državnih institucija nagrađane sa 190 maraka boračkog dodatka na godišnjem nivou. Kaže snalazi se kako zna i umije.

“Odem nešto zaradim koliko mogu. To je samo eto toliko da preživim ništa drugo. Ionako je to stanje bilo loše i sad zemljotres i sad je baš nikako. Ovo nije za boraviti ni za živjeti”, priča Žarko Popović.

Zbog zemljotresa koji se osjetio na ovom području krajem prošle godine ionako dotrajala porodična kuća Popovića oštećena je do te mjere da je nadležna opštinska komisija procjenila da je nauslovna za stanovanje. Međutim ovo dvoje supružnika nemaju gdje. Žarkova supruga Suzana kaže da su godinama zaboravljeni od svih, a samo tračak nade i vjere u nadležne institucije pojavi se kako to ona kaže u izbornim godinama.

“Jednostavno kada treba nam poštar da dođe, ja moram ići do pola sela. Kada električar popisuje stanje struje, zove telefonom komšije i pitaju o stanju. Jednostavno smo van svijeta. Put je nikakav, opština to da sanira od toga nema ništa jer prva kiša sve to odnese. Kada se nasipaju putevi to je samo jedan kamion pred izbore i to je tako i bilo”, kaže Suzana.

U pisanom odgovoru iz opštinske uprave Kozarska Dubica neveli su da su upoznati sa problemom porodice Popović i da ocjena Komisije nije donesena na osnovu kako su naveli manjih oštećenja od zemljotresa već zbog toga što je objekat star, neodržavan i zapušten.

Dodaje se da se za porodicu Popović ne može tražiti rješenje stambenog pitanja kroz program zbrinjavanja lica koja su ostala bez kuća isključivo od zemljotresa . Akciju za pomoć Popovićima pokrenula je komšinica Ljiljana Popović koja je pozvala sve humane ljude da pomognu.

“Apelujemo na sve dobre ljude da pomognu, na vlasti što opštinske što republičke i državne. Sramota je da jedan ratni borac ovako živi”, kaže komšinica Ljiljana Popović.

Popovići se nadaju samo pomoći dobrih ljudi kako im se ne bi oronuli objekat srušio na glavu, a vjeru u državne institucije odavno su izgubili.

TELEFON ZA POMOĆ: +38766 160 978 ( Suzana Popović)