350409 1592890905poplavljena Domacinstvafotorina F

Nepovoljna situacija je u Bijelom Polju, Mojkovcu, Gusinju, Plavu, Beranama i Rožajama, gdje su usljed jakih padavina ugroženi objekti, mostovi i putevi, izjavio je vršilac dužnosti ministra odbrane Crne Gore Filip Adžić i dodao da je u pripravnosti i Vojska.

Adžić je naveo da je Vojska Crne Gore primila zahtjev Službe zaštite i spasavanja iz Pljevalja za potencijalno angažovanje pripadnika s ciljem izgradnje nasipa i sprečavanja izlivanja Ćehotine i jezera Otilovići, te dodao da su stavljeni u pripravnost pripadnici stacionirani u kasarni u Pljevljima.

On je rekao da se, prema posljednjim informacijama, očekuje smanjenje padavina i opadanje vodostaja.

Adžić, koji je i ministar unutrašnjih poslova, istakao je da su pripadnici Direktorata za zaštitu i spasavanje na terenu i u stalnoj komunikaciji sa lokalnim, komunalnim i službama zaštite, kao i Vojskom.

Vojska je s ciljem izvršenja zadataka koji se odnose na pomoć civilnom stanovništvu u uslovima zimskih nepogoda opredijelila određena sredstva i snage koje mogu biti angažovane.

“U sastavu snaga za pomoć civilnom stanovništvu određeno je 150 pripadnika, sa ličnim sredstvima i opremom”, rekao je Adžić.

Vojska može angažovati medicinski tim, inženjerijske mašine i transportne helikoptere “Bel 412EPI” i “Bel 505”, a Adžić kaže da se u slučaju dodatnog pogoršanja situacije može povećati broj pripadnika koji će se staviti na raspolaganje građanima, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva odbrane i MUP-a Crne Gore.