Nermin Rustempašić, koji je optužen da je u alkoholiziranom stanju vozeći automobil usmrtio majku i kćerku te nanio povrede trojici dječaka u Novom Travniku, prvostepenom presudom osuđen je na 15 godina i šest mjeseci zatvora.
Predsjedavajuća Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Novom Travniku Lazarela Porić nakon iščitavanja presude i procesa suđenja Nerminu Rustempašiću je izrekla prvostepenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina i šest mjeseci, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru počevši od 7. decembra 2018. godine.

Rustempašić je vidljivo smiren saslušao presudu, dok su porodice oštećenih u suzama su slušali iščitavanje presude za Rustempašića.

Izrečena mu je i kazna upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri godine. Oštećeni se radi ostvarivanja imovinsko-pravnog postupka upućuju na parni postupak.

“Ovo vijeće je nakon proučavanja cijelog spisa i dokaza donijelo ovakvu odluku. Oni koji su bili prisutni na glavnom pretresu znaju da se ovaj postupak brzo završio zahvaljujući priznanju optuženog”, kazala je Porić.

Dodala je da je sud na strani optuženog kao olakšicu cijenio priznanje, ali da je uzimajući to priznanje i koncept odbrane, da nije htio dati pred sudcem za prethodno saslušanje već da to uradi na glavnom pretresu kako bi se uradilo psihijatrijsko vještačenje. Brojne otežavajuće okolnosti rezultirali su kaznom koja je danas izrečena, uprkos svim olakšavajućim okolnostima.
“Po mišljenju vijeća najteža okolnost je da su četiri osobe djeca koja trebaju biti najzaštićenija”, dodala je predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Porić je kazala da je od 2008. do 2018. godine Rustempašić je osuđivan osam puta, šest puta kaznena djela zbog zloupotrebe imovine i dva puta zbog zloupotrebe droge te da je imao više od 1.500 KM kazni zbog prekršaja.

“Kazna zatvora od 15 godina i šest mjeseci može postići prevaspitanje i da se uzdrži od činjenja kaznenih dijela i da uvidi da to nije prihvatljivo ponašanje, ali da može ova kazna pružiti zaštitu i satisfakciju oštećenim porodicama”, izjavila je Porić.