Mostara danas su se okupili ispred sjedišta Hercegovačko-neretvanskog MUP u znak protesta zbog toga što je policija pretukla mladića, koji navodno nije imao masku i kretao se za vrijeme policijskog sata. Mito i korupcija, mostarska policija – uzvikuju demonstranti. Vidljivo je na videu koji je objavio Bljesak.info.

Slaven Blažević, kojeg su u subotu, desetog aprila, u 23.03, brutalno pretukla dvojica policajaca u Mostaru govorio je o detaljima i razlozima napada koji je zgrozio cijelu Bosnu i Hercegovinu i regiju.– Bio sam kod prijatelja u susjednoj zgradi i pješačio prema svojoj zgradi. Na putu prema kući primijetio sam da se zaustavlja policijsko vozilo malo dalje od mene. U tom trenutku sam požurio ući u zgradu svjestan da sam prekršio mjeru zabrane kretanja i kako bi izbjegao moguću kaznu. , policajci su me sustigli tačno ispred zgrade. Dalje se na snimku vidi sve što se dogodilo. Izvinuo sam se što sam prekšio policijski sat, ponudio da platim kaznu, ali oni su krenuli s udarcima. Nakon toga odveli su me u policijsku stanicu. U policijskom vozilu sam im već u navrata napominjao da se ne osjećam dobro. U policijskoj stanici su napisali prekršajni nalog na kojem je pisalo da sam prekršio pravilo kretanja. U prekršajnom nalogu nigdje nisu spomenute povrede, samo piše da sam prekršio kretanja od 21 do pet sati. Nakon što su napisali prekršajni nalog pustili su me da idem kući pješke – krekao je Slaven za Pogled.
Napad zgrozio BiH

Podsjetimo, povodom policijskog nasilja koje se dogodilo u Mostaru oglasio se i MUP HNŽ.

Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ najoštrije osuđuje brutalni napad policijskih službenika koji se dogodio desetog aprila u 23.03, a za koji nema opravdanja. Radi se o klasičnom primjeru prekoračenja i policijskog kodeksa zbog čega se duboko izvinjavamo cjelokupnoj javnosti, a posebno mladiću prema kojem se postupalo.

Helsinški odbor za ljudska prava najoštrije je osudio postupak policijskih službenika u HNK, traživši da se udalje sa posla.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić zatražio je i njihovu trenutnu suspenziju do okončanja cijelog ovog nemilog slučaja, a koji je, ističe, izazvao uznemirenost i osudu građana.

Javnost je uznemirena i ogorčena ovim postupanjem te su mnogi zatražili najstrože sankcije za policijske službenike koji su počinili ovu brutalnost, piše N1.

Vezane objave