Mirnim okupljanjem ispred zgrade Kantona Sarajevo (KS), sarajevski ugostitelji danas su ponovno izrazili nezadovoljstvo najavljenim mjerama nadležnih vlasti. Neslaganje s najavljenim mjerama izrazili su u ime Udruženja ugostitelja KS Adil Šurković i Emir Karić, kao i Denis Stojnić, koji su saglasni da ne mogu prihvatiti, kako su naveli “sadaku u obliku minimalnih plaća”.

Istovremeno, naveli su kako su “izvarani na federalnom i prodani na kantonalnom nivou”, te pozvali ugostitelje i male privrednike da svi odjave radnike i proslijede ih na biro, te pokrenu tužbe za naknade štete koju su pretrpjeli zbog mjera uvedenih nakon proglašenja pandemije.

Predstavnici ugostitelja napominju da su već godinu dana u nekoj vrsti polu-lokdauna, te da rade s jedva 30 posto kapaciteta, poručivši da to što je KS izdvojio za saniranje stanja u ugostiteljstvu nedovoljno i neprihvatljivo, te da ta “simbolična sredstva” treba proslijediti zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji odbrane od korona virusa.

Upozorili su da jedino što im je preostalo jeste “ključ u bravu do daljnjeg”, izražavajući nezadovoljstvo polovičnim mjerama koje su na snazi, te podsjećajući da su oni zagovarali potpuni lokdaun na nivou cijele BiH.

Inače, danas je Skupština KS održala hitnu sjednicu u online formatu, na kojoj je, među ostalim, razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, po hitnom postupku.

– Zbog pogoršane epidemiološke situacije u KS, izmjenama ovog zakona koje je Vlada ponudila, omogućeno je da se isplati odšteta svim onima kojima se odlukom Vlade zabranjuje rad, tačnije ugostiteljima. Zbog toga smo napravili paket pomoći, koji ćemo moći realizovati kroz Budžet – poručio je tim povodom kantonalni premijer Edin Forto.