Svijet je sve više zabrinut zbog širenja lažnih videozapisa, “fotošopiranih” fotografija, pa su i iz same kompanije Adobe, koja je tvorac Photoshopa, izjavili da dijele te brige.

U saradnji sa naučnicima sa univerziteta Berkli, razvijaju aplikaciju koja detektuje digitalnu manipulaciju na fotografijama i videu.

To je najbolji pokazatelj da Adobe ulaže sve više sredstava u rješavanje ovog problema.

Kompanija kaže da nema nikakvih neposrednih planova da ovaj najnoviji rad pretvori u komercijalni proizvod, ali je portparol za The Verge rekao da je to samo jedan od mnogih “napora u cijelom Adobeu da bolje prepoznaju slikovne, video, audio i manipulacije dokumentima”.

“Iako smo ponosni na uticaj koji su Photoshop i Adobeovi drugi kreativni alati imali na svijet, prepoznajemo i etičke implikacije naše tehnologije”, stoji na blogu kompanije. “Lažni sadržaj je ozbiljan i sve hitniji problem.”

Istraživanje je posebno osmišljeno za uočavanje izmjena napravljenih pomoću alata Photoshop Liquify, koji se obično koristi za podešavanje oblika lica i mijenjanje izraza lica.

“Učinc mogu biti osjetljivi, što ga čini intrigantnim ispitnim slučajem za otkrivanje i drastičnih i suptilnih promjena lica”, rekao je Adobe.

Kako bi izradili softver, inženjeri su obučili neuronsku mrežu na bazi uparenih lica, koja su sadržavala slike i prije i nakon uređivanja pomoću Liquify.

Dobijeni algoritam je impresivno učinkovit. Kad su zamoljeni da uoče manipulisane fotografije, dobrovoljci su tačno odgovorili na 53% , dok je algoritam dao 99% tačnih odgovora.

Alat je čak u stanju predložiti kako vratiti fotografiju na izvorni, neobrađeni izgled, iako su ti rezultati još uvijek upitnog kvaliteta.

“Ideja čarobnog univerzalnog dugmeta” koje će “vratiti fotografije na stanje prije manipulacije je još daleko od stvarnosti”, rekao je istraživač u Adobe-u Ričard Žang, koji je pomogao u vođenju posla.

“Ali živimo u svijetu u kojem je sve manje povjerenje digitalnim informacijama koje konzumiramo, i radujem se daljnjem istraživanju ovog područja.”

Istraživači su rekli da je rad bio prvi takve vrste koji je osmišljen kako bi uočio te vrste uređivanja lica i predstavlja “važan korak” prema stvaranju alata koji mogu identifikovati složene promjene, uključujući “manipulacije tijela i fotometrijska uređivanja kao što su izglađivanje kože”.

Iako su rezultati istraživanja obećavajući, alati poput ovog nisu srebrni metak za zaustavljanje štetnih učinaka manipulisanih medija.

Kao što smo vidjeli sa širenjem lažnih vijesti, čak i ako je sadržaj očito netačan ili se može brzo razotkriti, i dalje će se dijeliti i prihvatiti na društvenim mrežama. Znati da je nešto lažno samo je pola bitke, ali barem je početak.

Foto: Adobe