BANjALUKA – Sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci odbio je prijedlog Republičkog javnog tužilaštva da odredi pritvor v.d. direktoru Republičke uprave civilne zaštite RS Milanu Novitoviću zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Kako je saopšteno iz Okružnog suda, navodeći inicijale, Novitoviću je zabranjeno obavljanje službene dužnosti v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i sastajanje i kontaktiranje sa više lica.

Navodi se da mu je zabranjeno da se sataje i kontaktira sa N. Ć, D.K, P S, Ž. J, A.M, A.D, Ž.L, A.T, Lj.S, R.V, A.Š. i Ž. Đ, kojim se osumnjičeni ne smije približiti na udaljenost manjoj od 30 (trideset) metara, ma gdje se oni nalazili, kao i da sa njima ne smije uspostavljati kontakte putem sredstava telekomunikacija.

– Osumnjičeni je upozoren da će protiv njega biti određen pritvor ako prekrši obaveze iz izrečenh mjera zabrane. Mjere zabrane mogu trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude ako licu nije izrečena kazna zatvora, ili do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, ako je ona izrečena. Sudija za prethodni postupak će svaka dva mjeseca ispitati da li je još potrebna primjena mjera zabrane koje su određene – saopštio je sud.

Njegov advokat Nebojša Pantić kazao je „Glasu“ da je odbrana ovakvu odluku očekivala “jer za pritvor nije ni bilo zakonskih osnova”.

Republičko tužilaštvo Novitovića tereti za kvalifikovani oblik krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja za koje je propisana kazna zatvora od jedne do deset godina.

Prema nezvaničnim informacijama, Novitović je osumnjičen da je nelegalno zaposlio bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislava Zeljkovića, partijskog kolegu iz Ujedinjene Srpske, na mjesto stručnog savjetnika u Republičkoj upravi civilne zaštite. Zeljković je ranije hapšen, a potom i optužen za malverzacije pri nabavci medicinske opreme za potrebe Instituta za javno zdravstvo tokom pandemije.

Na taj način je nelegalno, kako smatra tužilaštvo, omogućio da Zeljković ostvari imovinsku korist veću id 10.000 KM.

Novitović je uhapšen u ponedjeljak po nalogu Republičkog tužilaštva u kome je ispitan.

On je prije hapšenja pozvan da dođe u pomenutu instituciju gdje dao izjavu vezano za ono što ga sumnjiče, a nakon toga je uhapšen.

Nakon toga je opet ispitan u Tužilaštvu koje mu je i predložilo pritvor.

Ranije je spekulisano da tužilaštvo provjerava da li je Novitović počinio još neka krivična djela, međutim na ročištu za određćivanje pritvora Novitoviću nisu stavljena nova krivična djela.