Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

-Govedarica Milorada, rođenog 1955. godine u Ljubuškom, nastanjen na Palama, državljanin BiH.

Optuženi se tereti da je u periodu od 2010. do 2015. godine, kao predsjednik Upravnog odbora društva „FABRIKA ZA PROIZVODNJU ŽICE“ a.d. Novo Goražde, zajedno sa drugim osobama, postupao protivno odredbama poreznog zakonodavstva i propisima koji reguliraju prijavu i naplatu PDV-a.
U optužnici se navodi, da je putem navedenog poduzeća, veliku količinu proizvedene žice, u vrijednosti od oko 1 milijun KM, kao i sporedni proizvod (otpad nastao proizvodnjom), protivno zakonskim odredbama umjesto planiranog izvoza, stavio u promet u BiH, te bez izdavanja porezne fakture i evidentiranja porezne obveze izbjegao plaćanje PDV-a u iznosu od 178.704,83 KM, kao i po osnovu utvrđenog manjka dobara na skladištu obveznika, PDV u iznosu od 113.146,13 KM.
U optužnici se navodi da je na ovaj način izbjegnuto je plaćanje PDV-a u iznosu od 291.850,96 KM, za koji je oštećen budžet Bosne i Hercegovine.
Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 4. u svezi stavka 1. KZ BiH.
Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.