Screenshot 2020 04 27 Masovna Testiranja U Goraždu, Deseti Dan Nema Novih Slučajeva Zaraze

Austrija u ponedjeljak popušta mjere zaključavanja i dozvoljava rad uslužnih djelatnosti, ali za odlazak kod frizera ili masera neophodan je negativan test na korona virus, istakao je danas ministar zdravlja Rudolf Anšober.
“Imali smo dugu fazu zaključavanja, koja je trajala od 2. novembra uz kratke prekide, što je bilo veliko opterećenje za građane i privredu. Međutim, nismo imali alternativu jer smo morali smanjiti previsoki broj novozaraženih”, objasnio je on na konferenciji za štampu.

Zaključavanje je, prema njegovim riječima djelovalo u Austriji i zato je moguće preduzeti veoma obazrive i kontrolisane korake ka otvaranju.

Anšober je podvukao da je Austrija uz otvaranje u nekim oblastima pooštrila mjere kao što je u režimu ulaska u zemlju, ali i proširenja obaveze nošenja maske tipa FFP2.

Naglašava da je najvažnija mjera uvođenje testova za pristup uslužnim djelatnostima.

“Tim testovima otkrivamo asimptomatično oboljele i možemo ih izolovati. U decembru smo počeli sa dobrovoljnim masovnim testiranjem, kojem se odazvao 20 do 30 odsto građana. Uspjeli smo da otkrijemo na hiljade zaraženih. Ali na testiranje su išle pretežno osobe koje se inače paze. Sada, uvođenjem testa za pristup nekoj usluzi, obuhvatićemo veći dio stanovništva”, objasnio je Anšober.

Ukazao je da se kreće sa testiranjem za korišćenje usluga frizera, masera, kozmetičara, ali će u nekom kasnijem koraku, kada bude došlo do otvaranja gastronomije, pozorišta, to biti uvedeno i za te oblasti.

Anšober je dodao da će Austrija danas preći broj od 10 miliona sprovedenih testova od početka pandemije, ukazujući da su kapaciteti za testiranje prošireni sa par hiljada na početku na 100.000 dnevno.

“Cilj testiranja za dobijanje pristupa nekoj usluzi biće signal da otvaranje može biti i doprinos za veću bezbjednost”, kazao je on.

Anšober je dodao da rezultati testova ne smiju biti stariji od 48 časova, pa je sada, kazao je u šali, veliki izazov kombinovati termin za šišanje i testiranje, pošto su termini kod frizera već “rasprodati” za više nedjelja unaprijed.

Ministarka privrede Margarete Šrambek ukazala je da je za postepeno otvaranje privrede neophodna i sveobuhvatna strategija testiranja.

Navela je da neka preduzeća već nude testiranja svojim zaposlelnima.

Država, kako je dodala, pomoćiće finansijski firmama koje sprovode testiranje svojih radnika.

“Za svaki test koje sprovede preduzeće dobijaće po 10 evra. Ta nadoknada troškova važi za sve firme koje imaju sjedište u Austriji”, objasnila je Šrambek i dodala da će ova vrsta pomoći države moći da se zatraži naknadno, a obračunavaće se kvartalno.