Posle NATO agresije Srbija nema dovoljno kapaciteta za propisno skladištenje eksplozivnih sredstava, kaže Momir Stojanović, bivši načelnik VBA

Havarije u fabrikama naoružanja dešavaju se u svim državama širom sveta. U našoj zemlji takvi slučajevi događaju se u proseku tri puta godišnje. Ali, za samo dve nedelje u fabrici namenske industrije „Sloboda” u Čačku dogodila su se tri incidenta – dve eksplozije i požar.

Uzroci eksplozije i požara još nisu poznati, a rukovodstvo čačanske „Slobode” nije se oglasilo tim povodom.

Dva vojna helikoptera polivala su juče vodom teren u krugu vojne fabrike u Čačku na kome je u nedelju izbio požar.

Proizvodnja u vojnoj fabrici „Sloboda” obustavljena je u narednih 15 i radnicima je saopšteno da ne dolaze na posao, rečeno je za agenciju Beta u Samostalnom sindikatu fabrike.

Slike eksplozije u subotu oko 19.50 sati u magacinskom prostoru fabrike naoružanja izgledale su apokaliptično.

Na sreću, niko nije poginuo, ali su od stakla koje je puklo usled detonacije u krugu fabrike lakše povređena tri radnika. Pojedini građani javljali su da ih je detonacija oborila na zemlju.

Dan kasnije, u šumi kod fabrike izbio je požar. Vatra je ugašena i nije bilo povređenih. Odmah posle incidenta evakuisano je više od sto domaćinstava iz naselja u okolini.

U u centru grada u subotu uveče smešteno je 35 porodica koje žive u blizini „Slobode”, a lokalna samouprava organizovala je punkt za prihvat onih koji su želeli da noć provedu podalje od mesta eksplozije.

Procenjuje se da je materijalna šteta od eksplozije i požara koji su se dogodili tokom vikenda daleko veća od havarije u magacinu „Slobode” 4. juna, kada se dogodila serija eksplozija u magacinu gotovih proizvoda.

General Momir Stojanović, nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije (VBA) kaže za „Politiku” da ovi incidenti u „Slobodi” opominju i smatra da nešto ne štima u organizaciji i u proizvodnim pogonima namenske industrije u Čačku.

„Već dvadesetak godina, a naročito posle NATO agresije na našu zemlju, Vojska Srbije nema dovoljno skladišnih kapaciteta. Municija i minsko-eksplozivna sredstva skladište se u neuslovnim magacinima. Takav je slučaj i u Čačku”, smatra Stojanović i dodaje da postoje strogi uslovi pod kojima se municija i minsko-eksplozivna sredstva čuvaju, a ne da se prekrivaju ciradama na otvorenom.

Drugi problem, kako ističe sagovornik, jeste mešanje ubojnih sredstava kojima je istekao rok sa onima koji su u roku. I ovo je posledica nedostatka adekvatnih skladišta, dodaje on.

„Treći problem su nekvalifikovani kadrovi na rukovodećim mestima u namenskoj industriji. Nekada su te poslove obavljali ljudi specijalizovani za tu vrstu proizvodnje kojom se bavi i ’Sloboda’ iz Čačka”, kaže Stojanović.

Kao dodatni problem, general ističe i iscrpljenost radnika u proizvodnom procesu namenske industrije koji rade u tri smene.

Situacija oko zgrade fabrike „Sloboda” u Čačku sada je mirna. Građani koji su u subotu evakuisani vraćaju se u svoje domove. Oni su se juče javljali i gradskoj upravi da prijave štetu na svojim objektima. Uglavnom su to štete na kućama gde su razbijena stakla i polupani crepovi.

Opoziciona Grupa građana „Čačak je naš” u Skupštini Čačka zatražila je juče od gradskog rukovodstva da od nadležnog ministarstva traži hitnu smenu menadžmenta vojne kompanije „Sloboda” zbog incidenata i istakla da „Čačani odbijaju da budu žrtvovani kao građani Černobilja”.

Predsednik ove grupe građana Dragan Bisenić naveo je da je eksplozija u fabrici „Sloboda”, koja se dogodila u subotu uveče oko 20 časova, treći akcident za vreme mandata aktuelnog rukovodstva te fabrike, prenosi Beta.

Spread the love

Vezane objave