Granična policija BiH je na graničnim prelazima u proteklih devet mjeseci lišila slobode 373 lica koje su potraživali nadležni organi u BiH, a 76 ih je uhapšeno prema potjernici Interpola, rekao je Srni načelnik kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija.
“Najveći broj lišavanja slobode evidentirali smo na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, i to 67, zatim na međunarodnim graničnim prelazima Rača – 41, Gradiška – 39, Orašje – 38, Popovi – 14 i graničnom prelazu Izačić – 13”, precizirao je Samardžija.

Prema njegovim riječima, po 11 lica lišeno je slobode na međunarodnim graničnim prelazima Hum, Karakaj, Velika Kladuša i Međunarodnom aerodromu Tuzla.

Među licima lišenim slobode, pojašnjava on, bilo je osumnjičenih i počinilaca krivičnih djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, neovlaštena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, pranje novca, organizovani kriminal, izazivanje opšte opasnosti, iskorištavanje djece i maloljetnih lica za pornografiju, krijumčarenje ljudi, teška krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika, ubistvo, razbojništvo, prevara, teška krađa, nasilničko ponašanje i druga krivična djela.

“U prošloj godini evidentirano je 3.009 prelazaka ili pokušaja prelazaka preko granice BiH, i to 1.270 lica za kojima su nadležni organi raspisali potjernice, raspise o traganju, mjere zabrane prelaska granice ili je riječ o bezbjednosno interesantnim licima. Taj broj veći je za 16 odsto u odnosu na 2014. godinu”, naveo je Samardžija.

On podsjeća da su u prošloj godini na graničnim prelazima slobode lišena 382 lica koje su potraživali nadležni organi u BiH, dok je 91 lice lišeno slobode prema potjernici Interpola.

Među njima je bilo presuđenih i osumnjičenih za najteža krivična djela ubistva, silovanja, zlostavljanja maloljetnika, udruživanja u zločinačke poduhvate i terorizam.

Samardžija ističe da je Granična policija BiH za devet mjeseci ove godine pronašla 219 dokumenata BiH koji se potražuju prema raznim osnovama ili su ih nadležni organi oglasili kao poništene/nevažeće, odnosno kao ukradene/izgubljene.

“U odnosu na isti period prethodne godine otkriveno je 23 dokumenta više. Takođe, otkriveno je 814 stranih dokumenata koje potražuje Interpol, što je povećanje za 31 odsto u odnosu na isti period 2015. godine kada je privremeno oduzeto 618 dokumenata”, precizira on.

Načelnik Kabineta direktora Granične policije BiH naglašava da ova nezavisna i profesionalna agencija za zaštitu zakona u BiH bilježi značajne rezultate i u otkrivanju falsifikovanih dokumenata, što je veoma značajno za suzbijanje ilegalnih migracija i drugih zloupotreba prilikom prelaska granice BiH.

U proteklih devet mjeseci, kaže Samardžija, pripadnici Granične policije BiH u 95 slučajeva privremeno su oduzeli 111 dokumenata za koje postoji sumnja da su falsifikovani, što je povećanje za 35 dokumenata u odnosu na isti period 2015. godine.

Prema njegovim riječima, oduzeto je 17 pasoša, 21 zeleni karton, 12 vozačkih dozvola, 14 CEMT dozvola, 10 ličnih karti, pet saobraćajnih dozvola, tri vize…

On je u izjavi Srni naveo da je za devet mjeseci ove godine evidentirano 2.518 prelazaka ili pokušaja prelazaka preko granice BiH 1.151 lica za kojima su nadležni organi raspisali potjernice, raspise o traganju, mjere zabrane prelaska granice ili je riječ o bezbjednosno interesantnim licima.