Srednjoškolska ekipa iz Višegrada osvojila je treće mjesto na školskom takmičenju i to ne bi bilo ništa neobično da nije u pitanju prvi tim ženskog seniorskog odbojkaškog sastava iz tog grada.

Svi znamo da je sport u Bosni i Hercegovini većim dijelom na amaterskom nivou i da oni koji se najviše pitaju u ovoj državi, političari, nemaju puno sluha za sportiste. Samim tim i ne čudi podatak da je Bosna i Hercegovina pored Albanije, Malte i Monaka jedina evropska država bez olimpijske medalje.

U sezoni 2019/2020 ekipa He na Drini iz Višegrada je nakon regularnog dijela sezone bila na četvrtom mjestu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Sada se trenutno takmiči u Drugoj ligi Republike Srpske i kako vidimo na školskim takmičenjima. Višegrad kao manja opština nema puno sportskih klubova, a jedini ženski timski sport je odbojka. Godinama su odbojkašice oduševljavale Višegrađane svojim rezultatima, bile su četiri puta šampioni Republike Srpske, a bilo je i godina kada su u svim mlađim kategorijama bile šampionke.

Ovaj klub je stalno imao jedan veliki problem, a to je da djevojke čim završe srednju školu napuštaju Višegrad i samim tim klub. Pored toga, kao i u cijeloj državi,nadležne sportske i državne institucije odbojci nisu pridavale mnogo značaja, pa u nedostatku finansijskih sredstava nije bilo prostora za neki veći iskorak da se napravi jači tim.Nakon pomenute sezone 2019/2020 Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine je vratio Jedinstvo iz Brčkog i Banjaluka Volej iz MEVZA lige u Premijer ligu, te su kao najgore plasirana ekipa iz Republike Srpske, višegradske odbojkašice morale u Prvu ligu Republike Srpske.

Tada je tim napustio veliki broj odbojkašica koje su igrale u prvoj postavi, a uz dvije iskusne igračice ekipu su većinom činile djevojke koje su srednjoškolke. I pored velike želje, one su upisale samo jednu pobjedu u prvenstvu i ispale su najniži rang takmičenja. Tako su malo uz pomoć Saveza, malo uz nebrigu opštinskih vlasti u dvije godine stigle od četvrtog mjesta u državi do Druge lige Republike Srpske.

Sada su te djevojke predstavljale i svoju školu, a ono što je sigurno je da sada svi imaju priliku da pokažu da im je stalo do ovog kluba i da podrže ove djevojke koje će sigurno sa iskustvom koje stiču, napredovati iz ranga u rang i uz pomoć neke od iskusnih odbojkašica vjerovatno opet zaigrati u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. One su to više puta do sada i uradile.

Da li će im se ponovo ukazati prilika, ipak ne zavisi samo od ovih djevojaka koje srcem i dušom igraju sport koji vole i svoj grad predstavljaju na najbolji način. Na potezu su sada oni van terena. Ne treba mnogo ovim skromnim sportistkinjama. Samo malo razumijevanja, podrške i pažnje. Nije mnogo, zar ne?

Piše: Dejan Jovičić