Meštani sela Pakovraće kod Čačka danas su privremeno prekinuli blokadu radova na izgradnji autoputa Preljina-Požega, koju su započeli pre 88 dana, pošto su sa javnim preduzećem “Putevi Srbije” potpisali sporazum o delimičnom ispunjavanju njihovih zahteva.Oni su, kako kažu, “dozvolili” da regionalnim putem Čačak-Lučani prolaze i vozila izvođača radova na izgradnji autoputa, koja su u proteklih skoro tri meseca bila zaustavljana.

Nastavljena je i izgradnja autoputa na parcelama koje su meštanima Pakovraća eksproprisane, a još uvek nisu isplaćene, zbog čega oni vode sudske postupke koji traju više od dve godine.

“Sa direktorom ‘Putevi Srbije’ Zoranom Drobnjakom smo u dvodnevnim pregovorima dogovorili da nam do kraja nedelje bude isplaćen deo novca za zemlju koju su nam oduzeli za izgradnju autoputa, a ostatak posle završenih sudskih procesa”, rekao je agenciji Beta jedan od učesnika blokada Miloš Nikolić.

On je dodao da je takođe dogovoreno da se neće rušiti kuće, koje se nalaze na trasi autoputa u kojima je ostalo da živi nekoliko porodica, jer im nije isplaćena sva imovina koja im je eksproprisana, sve dok te porodice ne obezbede druge stanove.

Nikolić je istakao da je u sporazumu sa “Putevima Srbije” potpisano i da će biti rešen problem sa seoskim vodovodom sa koga se oko 14 porodica snabdeva vodom, a koji je oštećen prilikom izvođenja radova na izgradnji autoputa pa su te porodice ostale bez vode od sredine jula.

“Mi smo blokadu izgradnje autoputa privremeno prekinuli, ali ostajemo da dežuramo i pored puta i pored parcela koje smo bili blokirali i ukoliko dogovor sa ‘Putevim Srbije’ ne bude ispunjen do kraja nedelje, nastavićemo sa blokadama”, rekao je Nikolić.

Meštani Pakovraća su 88 dana blokirali izgradnju autoputa jer im nije isplaćena zemlja koja im je eksproprisana, a sudski procesi koje više od dve godine vode meštani koji nisu bili zadovoljni ponuđenom cenom, još uvek nisu završeni.

Blokada radova na izgradnji takozvanog Moravskog koridora, koja je počela pre 17 dana, nastavljena je i dalje u selu Baluga kod Čačka jer su i meštani tog sela nezadovoljni što im nije isplaćena zemlja koja im je eksproprisana.

Meštani Baluge se bune i što im se pored zemlje koja im je oduzeta za izgradnju trase autoputa trajno uzima i zemlja za takozvana pozajmišta i deponije koji služe za uzimanje šljunka za izgradnju autoputa i odlaganje materijala.

Učesnici blokade u Baluzi rekli su agenciji Beta da još uvek nemaju odgovor iz Koridora Srbije na njihove zahteve i da će blokada izgradnje Moravskog koridora trajati dok sa njima ne postignu dogovor.

Izvor: Beta