stotina ugostitelja danas se okupilo u 17 sati ispred Palate Republike Srpske u Banjoj Luci kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo prema novim epidemiološkim mjerama kojima je dozvoljen rad tržnim centrima, a ugostiteljskim objektima rad je ograničen na otvoreni prostor.

Ugostitelji su skrenuli pažnju na gubitke koje su zabliježili zbog uvedenog lockdowna, uprkos poštivanju svih epidemioloških mjera.

“Otvorili terasu povećali ogorčenu masu”, “Što se tiče mjera nemate mjeru”, “Brinete o zdravlju a ne date nam da treniramo” neki su od transparenata koje su nosili okupljeni u Banjoj Luci uz poruku da se ne mogu zadovoljiti samo otvorenim baštama.

Također, okupljeni su iznijeli čitav niz zahtjeva upućen Vladi RS, u kojim traže isplatu minimalnih plata za mart, kao i uplatu poreza i doprinosa za mart i april za sve oštećene u ugostiteljstvu. Između ostalog, ugostitelji zahtjevaju da se radno vrijeme ne ograničava, a da električnu energiju ne plaćaju kao industrijsku, već po tarifi za domaćinstva.Okupljeni ugostitelji istakli su da je više od 30.000 radnika ostalo bez , a za glavnog krivca za takvu situaciju imenovali su vlada koja prema njihovim riječima nije na adekvatan način pomogla ugostiteljstvu i turizmu.

Protestu nezadovoljnih ugostitelja pridružio se i gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković.

Entitetski štab je odredio sedmodnevno zatvaranje koje je nastupilo 22. marta, a kojim je zabranjen je rad ugostiteljskim objektima, frizerskim i kozmetičkim salonima, priređivačima igara na sreću, bazenima, skijalištim, ski centrima, spa centrima i trgovačkim centrima itd.

Štaba za vanredne situacije 2. aprila je održao sjednicu u vezi s aktuelnom epidemiološkom situacijom te su razmatrane aktuelne restriktivne mjere i doneseni novi zaključci kojima je dozvoljen rad tržnim centrima, dok sve ostale mjere ostale na snazi uključujući i zabranu rada ugostiteljskih objekata, osim na otvorenom.

Vezane objave