Carina Granica Dgs.

Prilikom ulaska u iz zemalja EU, osobe s dvojnim državljanstvom, ukoliko žele ući kao državljani moraju pokazati bh. pasoš kao jedini validni dokument za prelazak , u suprotnom, snose novčane kazne.Osobe s dvojnim državljanstvom se odlučuju pokazati bh. graničarima dokument izdat u kako ne bi morali raditi test na koronavirus. U protivnom, ako se odluče pokazati pasoš neke strane zemlje uz sebe moraju imati negativan test na koronavirus.

Redakciji portala Klix.ba javio se čitatelj iz Švedske koji ima državljanstvo i te zemlje i kojem je rečeno da će platiti prekršajnu kaznu od 200 KM ukoliko ne posjeduje bh. pasoš prilikom prelaska .

“To mi je rečeno u Ambasadi u Švedskoj što znači da ja s pasošem Švedske i ličnom kartom izdatom u ne mogu prijeći granicu iako je ona dovoljan dokaz da sam njen državljanin, a uz to imam i adresu prebivališta u Sarajevu”, kazao nam je čitatelj.

nema potpisan bilateralni sporazum s Evropskom unijom

Shodno navedenom, odlučili smo kontaktirati Graničnu policiju , gdje nam je glasnogovornica Franka Vican pojasnila da je Zakonom o putnim ispravama propisano da se njima za državljane smatra pasoš, diplomatski, službeni, zajednički pasoš, putni list, pomorska, odnosno, brodarska knjižica i drugi dokumenti kojima se u skladu s međunarodnim ugovorima omogućava putovanje državljana u inostranstvo.

“Isto tako, o ličnoj iskaznici državljana u članu 2. propisuje da državljani mogu koristiti ličnu kartu za prelazak državne u određenim okolnostima i pod uslovima utvrđenim bilateralnim sporazumima između i druge države”, dodala je Vican.

Također, o graničnoj kontroli propisuje da je putna isprava važeća ako je pasoš ili drugi identifikacijski dokument izdalo nadležno tijelo u ili strano nadležno tijelo vlasti, a koje je priznato u našoj državi.

“U obzir dolazi i važeća lična karta i drugi identifikacijski dokument s fotografijom koji se može koristiti za prelazak državne i priznat je međunarodnim ugovorom čija je ugovorna strana, kao i putna isprava izdata strancu u u skladu sa Zakonom o strancima”, navela je Vican.

Shodno navedenom, uzimajući u obzir ove zakonske odredbe, Vican je kazala da BiH nema potpisan bilateralni sporazum sa Švedskom, ali ni s Evropskom unijom (EU) usljed čega bi građani mogli koristiti ličnu kartu kao važeću putnu ispravu za prelazak državne u određenim okolnostima i pod uslovima utvrđenim sporazumima.

“Ta odluka je oduvijek na snazi te tako u nađu državu mogu ući državljani BiH iz Srbije, Crne Gore, Albanije s ličnom kartom jer je s njima potpisan bilateralni sporazum. To se više ne odnosi na Hrvatsku otkako je postala članica EU”, istakla je Vican.

Za nepoštivanje Zakona predviđene su i sankcije

Kada je u pitanju prekršajno procesuiranje osoba s dvojnim državljanstvom koji u BiH žele ući kao bh. državljani i ne posjeduju propisanu putnu ispravu i na uvid pokažu neki drugi dokument koji nije obuhvaćen međunarodnim sporazumom i ne omogućava putovanje državljana BiH u inostranstvo, onda snose sankcije.

Vican je naglasila da je Zakonom o graničnoj kontroli propisano da je osoba dužna prelaziti granicu samo na graničnim prijelazima i s važećim putnim ispravama, kao i to da se svako ko namjerava ući u BiH dužan zaustaviti i dati na uvid važeću putnu ispravu.

“Zakonom o putnim ispravama propisana je novčana kazna od 100 do 400 KM za prekršaj osobe koja pokuša ili prijeđe preko BiH s nevažećom putnom ispravom kao i bh. državljanin koji prijeđe preko naše države s putnim ispravama koje nisu uređene ovim Zakonom. Također, Zakonom o graničnoj kontroli propisana je novčana kazna u iznosu od 300 KM do 1.500 KM ako osoba pokuša prijeći državnu granicu izvan graničnog prijelaza i radnog vremena graničnog prijelaza, bez važećih putnih isprava ili suprotno namjeni graničnog prijelaza. Plaćaju i novčanu kaznu u iznosu od 200 KM do 1.500 KM ako osoba pri graničnoj kontroli ne preda na uvid isprave propisane za prelazak državne ”, zaključila je Vican.

Vezane objave