FOČA – U Miljevini kod Foče osveštan je i svečano otkriven, spomenik za 104 borca Sedmog miljevinskog bataljona Fočanske brigade i 40 civila poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nadaleko poznati po hrabrosti i odbrambenim uspjesima da se i danas ističe da su bili čuvari “kapije istočne Hercegovine” i bedema Republike Srpske.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Spomenik u centru Miljevine, svjedočanstvo je na slavne vojnike Vojske Republike Srpske, koji su se braneći vijekovna ognjišta, okruženi neprijateljem odazivali na svaki poziv. Uklesana su i imena 40 civla, među njima i osmogodišnjeg Petra Todorovića iz sela Kolun i 16 civila iz Poljica, koje su na kućnom pragu poubijali pripadnici tzv. Armije BiH.

– Hvala svima, i posebno znači što su spomenuli i one koji nisu više sa nama, a među njima Njega Boškovića koji je bio i predjsednik Boračke organizacije Miljevina a koji nas je nažalost nedavno napustio – kaže Milica Avram kćerka poginulog borca Dragana Vujičića.

Miloš Nogo, sin poginulog borca Milana Noga, dodaje da je velika čast prisustvovati ovom događaju ovdje.

– Tako mi je drago da su ovo uradili i poslije trideset godina za ove slavne vojnike – dodao je on.

Miljevinski bataljon na početku rata imao je više od 500 vojnika koji su branili Srpsku na hercegovačkom ratištu, linijama odbrane u Olovu, Čajniču, Kalinoviku, Trnovu. Ne štedeći živote svaki treći je poginuo za Republiku Srpsku.

– Međutim, i to je proisteklo iz svih tih dešavanja velika teritorija, malo vojnika, ali ipak nismo odustali odbranili smo svaki pedalj zemlje – istkao je Srđan Stanković predsjednik Predsjedništva BO Foča.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović dodao je da su oni dali ono najvrednije za Foču i Srpsku, svoje živote.

– I ne smijemo nikako da ih zaboravimo ni njih ni njihove porodice – naglasio je Vukadinović.

Izgradnju spomenika pomogli su Opština Foča, Ministarstvo boračko-invalidske zaštite, susjedne opštine, ustanove, preduzeća i pojedinci iz cijele Republike Srpske.