Jutrošnja nesreća na autoputu Sofija-Blagojevgrad, je apsolutno posljedica ljudske greške, rekao je za BTV sekretar za bezbjednost iz bugarskog grada Pernika Vasko Pirgov, koji je na lice mjesta stigao sa prvim policajcima i vatrogascima, prenosi Telma.”Autobus je išao preko 100 kilometara na čas i ne postoji ni milimetar traga kočenja, što znači da vozač nije adekvatno reagovao”, saopštio je bugarski zvaničnik.

On je rekao da se autobus nije prevrnuo i da je vozač pokušao da skrene lijevo, dodajući da ima snimaka “koji nisu prijatni za gledanje”.

“Prizor je užasan. Prednji dio autobusa je izgorio, ljudi u bolnici ‘Pirogov’ su bili u zadnjem dijelu autobusa. Na autobusu je razbijeno desno staklo i oni su izašli odatle”, pojasnio je bugarski zvaničnik.

Prema njegovim riječima, oko sat i po prije udesa autobus se zaustavio na benzinskoj pumpi na magistralnom putu “Struma”, gdje su putnici otišli do toaleta i napravili pauzu oko pola sata.

On smatra da je isključena mogućnost da je vozač zaspao, jer se benzinska pumpa nalazi na 15 minuta vožnje do mjesta udesa.

“Put je u savršenom stanju. Ovo je greška vozača. Ne postoji mogućnost da je autobus proklizao na kolovozu, nema tragova kočenja. Autobus se zapalio s prednje strane. U samom autobusu su bile cijevi za naftu”, rekao je Pirgov i dodao da je požar izbio u prednjem dijelu autobusa, najvjerovatnije u sistemu grijanja.

On je još saopštio da je u 03:04 dobio informaciju o nesreći, a u 03:30 je stigao na mjesto udesa, gdje su bili vatrogasci i Hitna pomoć.

U saobraćajnoj nesreći na autoputu Sofija-Blagojevgrad, blizu sela Bosnek, noćas u 3.00 sata, zapalio se autobus sa sjevernomakedonskim registarskim tablicama, koji se vraćao iz Istanbula.

U nesreći je poginulo 46 putnika, a sedam je povrijeđeno.
Objavljen spisak putnika autobusa koji se zapalio

Žrtve su većim delom građani Severne Makedonije, prenose mediji.

U međuvremenu je objavljen i spisak putnika tog autobusa.

Kako prenose makedonski mediji, to su Memedi Kadri, Široki Muhsin, Ljupčo Zafirov, Ameti Ljuan, Ameti Džihan, Ameti Aljban, Ameti Avni, Rustemi Ibrahim, Rustemi Fevzije, Amedi Alejna, Fejzulahi Halime, Haliti Hamije, Fustan Nermije, Sumeja Lok, Fazliji Sumerja, Abdulovska Nadžije, Beluli Albina, Ukali Gazmend, Islami Hatije, Iseni Medžide, Iseni Hamdi, Ramanoska Almira, Ramanoski Enis, Sali Rabija, Mustafoska Zelija, Mustafoski Sade, Jahi Belma, Jahi Ramiz, Iseni Fikrije, Iseni Anisa, Jahi Razije, Muhadžeri Anesa, Jahi Ergin, Jahi Omer, Muhadžeri Erda, Jahi Ajla, Jahi Semie, Jahi Amijet, Ljutfiji Medina, Sulejmani Ljuljzim, Osmanova Šefija, Fera Ajla, Sali Jehona, Jašarovska Žuljejha, Pajazitovski Elmedin, Jašarovska Ѓula, Pajazitovska Ѓulizarka, Jašarovska Ilmija, Pajazitovski Ebip, Aliti Visar, Jašarovski Minir, Aliti Orhan

(Tanjug Foto:Tanjug)