Pripadnici Jedinice granične policije Trebinje, 12. marta 2019. godine, lišili su slobode državljanina Irana, nakon što je prilikom granične kontrole na uvid dao falsificiranu ličnu kartu Republike Austrije. Strani državljanin posjedovao je potvrdu podnošenja zahtjeva za azil u Crnoj Gori, a kontroliran je u autobusu koji saobraća na relaciji Trebinje – Pale u graničnom pojasu na području Gacka. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „krivotvorenje isprave“, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, bit će predat tužiocu Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju na daljnje postupanje.

Istoga dana, službenici JGP-a Zvornik otkrili su falsificiranu ličnu kartu Grčke na izlasku iz Bosne i Hercegovine na prijelazu Karakaj. Pomenuti dokument na uvid je dala osoba afroazijskog porijekla kojoj službenici ove jedinice nisu mogli utvrditi identitet s obzirom na to da nije posjedovala druge dokumente. Strani državljanin kontroliran je u autobusu koji saobraća na relaciji Sarajevo – Beograd i prema naredbi tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini bit će predat pripadnicima Službe za poslove sa strancima na daljnje postupanje. Falsificirani dokumenti su privremeno oduzeti.

Lišeni slobode prema potragama

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla, na letu iz Frankfurta, pripadnici Granične policije BiH, 12. marta 2019., lišili su slobode M.M. (1994.), državljanku Bosne i Hercegovine. Graničnim provjerama utvrđeno je da je potražuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo zbog krivičnog djela „krivotvorenje isprave“. Predata je službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Prilikom ulaska u BiH na prijelazu Karakaj, 12. marta 2019., lišen je slobode O.Ć. (1989.) jer je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Sarajevu zbog krivičnog djela „teška krađa“. Službenici JGP-a Zvornik bh. državljanina predali su službenicima Odjela sudske policije sudova u Tuzlanskom kantonu.