Masovni ubica koji je danas u američkom gradu Pitsburgu ubio osam ljudi u sinagogi identificiran je kao 46-godišnji Robert Bovers (Bowers).

Bovers je, podsjetimo, oko 10 ujutro po lokalnom vremenu ušao u sinagogu Tree of Life (Drvo života) u Pitsburgu, u kojoj se u tim trenucima održavala ceremonija obrezivanja.

Zaurlao je “Svi Židovi moraju umrijeti” i otvorio vatru .Po ulasku u sinagogu je povikao “Svi Židovi moraju umrijeti” i potom zapucao po ljudima. Osmero ih je ubio, a četvero ranio. Među pogođenima su i tri policajca. Koristio je poluautomatsku jurišnu pušku nalik na pušku AR-15, kakvom je počinjen niz masovnih pokolja u Americi, a sa sobom je imao i nekoliko pištolja.

U sinagogi je u trenutku napada bilo oko 100 ljudi. Kad se na licu mjesta pojavila policija, Bovers se nije odmah predao nego je zapucao i na snage reda. Nakon razmjene vatre, predao se i uhapšen je.

U prvoj reakciji na masakr u Pitsburgu, američki predsjednik Donald Tramp (Trump) napadača je nazvao “manijakom”.
Bio je aktivan na društvenoj mreži koju koriste ekstremni desničari

Nakon što je identificiran kao Robert Bovers, američki mediji su s društvene mreže Gab, koja služi kao svojevrsni Twitter za pripadnike američke ekstremne desnice (alt-right), o njemu izvukli niz podataka.

Svoju posljednju poruku na Gabu Bovers je objavio samo sat vremena prije napada, a ona glasi: “HIAS voli dovoditi osvajače koji ubijaju naše ljude. Ne mogu sjediti i gledati kako ubijaju moj narod. Idem unutra.” HIAS je kratica za Hebrew Immigrant Aid Society, židovsku organizaciju koja pomaže migrantima.

Bio je teško naoružan

Očevidac pokolja Tom Vinter (Winter) je u razgovoru za NBC opisao da je Bovers bio naoružan puškom nalik na AR-15, što je ime poluautomatske jurišne puške kakvom je počinjen niz masovnih pokolja u Americi. Sa sobom je imao i nekoliko pištolja.

Prije nego što je uhićen, Bovers je viđen kako puže po podu zbog ozljeda koje je zadobio u razmjeni vatre s policijom.

Mrzio je Židove

Bovers je aktivno pisao na društvenoj mreži Gab, gdje mu je nadimak bio OneDingo. U dio svog profila koji bi trebao sadržavati biografiju korisnika, Bovers je napisao “Židovi su djeca Sotone (Ivan 8:44)”. Nedugo nakon masakra u sinagogi, njegov profil je obrisan s Gaba.

Nije glasao za Trampa

U poruci koju je objavio na Gabu nekoliko dana prije masakra, Bovers je napisao: “Trump je globalist, a ne nacionalist. Ne postoji #MAGA (kratica za Trampov slogan Make America Great Again, op.a.) sve dok smo zagađeni Ćifutima (pogrdno ime za Židove, op.a.).”

U jednoj poruci je eksplicitno napisao da nije glasao za Trampa: “Nisam glasao za njega niti sam ikad posjedovao, nosio ili čak dotaknuo MAGA kapu.” Po svemu sudeći, Bovers je bio protivnik Donalda Trampa jer je vjerovao da je američki predsjednik previše blizak interesima Židova.