Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH saopštio je da MUP Unsko-sanskog kantona kažnjavanjem dvojice Srba koji su „na javnom mestu stavili šubare sa kokardama” krši prava ljudi i maltretira stanovnike srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu, koji je, prema popisu iz 2013, godine, bio većinski srpska opština

U saopštenju se navodi da je 6. januara, na Badnji dan, kantonalni MUP kaznio dvoje lica srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu sa 500 KM za remećenje javnog reda i mira jer su „na javnom mestu stavljajući na glavu šubaru sa kokardom vređali verski i nacionalni osećaj građana”.

– Nakon što je 2018, a i prošle godine više puta MUP USK pokušao da migrante iz Bihaća premesti u srpsko selo Medeno Polje, nakon što su 2019. godine tri puta zabranjivali obeležavanje genocida nad Srbima u Bihaću koji je počinjen na području Garavica, ovim MUP USK pokazuje da postoji utvrđena politika kojom žele da Srba nema u USK – ističe se u saopštenju.

Iz Odbora dodaju da lica koja rade u MUP-u USK „ da konsultuju heraldičare koji bi im objasnili da nije reč o kokardi, nego o grbu Nemanjića, koji je od 12. veka srž svakog obeležja srpskog naroda, nezavisno od toga gde Srbi žive”. – Što se tiče šubare, šubara je odevni predmet za glavu koji se izrađuje od vune, koji se koristi i u BiH i Hrvatskoj i Srbiji, i svuda gde je vremenski uslovi nalažu da se čovek ne prehladi, pa je naše šaljivo pitanje da li bi MUP USK kaznio nekog turistu iz Rusije ili Nemačke ako bi se na području USK pojavio sa šubarom – ističe se u saopštenju.

Iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH da se postavlja logično pitanje „da li MUP Republike Srpske da postupa i sačinjava prekršajne naloge za Bošnjake koji na teritoriji Republike Srpske na svojim kapama i beretkama nose grb „'Armije Republike BiH'”. – Štaviše, MUP Republike Srpske obezbeđuje cele kolone pešaka koji noseći zastave i beretke sa grbom ‘Armije Republike BiH’ u julu iz raznih krajeva idu prema opštinama istočne Republike Srpske – napominju iz Odbora.

U saopštenju se naglašava da su grb “Armije Republike BiH” na svojim kapama i uniformama nosili i oni koji su napravili stravične zločine u srpskim selima oko Bratunca i Srebrenice.

Spread the love

Vezane objave