Iz Kantonalne bolnice Goražde upućeni su alarmantni apeli Kriznom štabu Ministarstva zdravstva BPK Goražde da hitno mobiliše zdravstveno osoblje za potrebe izolatorija u Đačkom domu, jer je bolnički Covid odjel prepunjen, a pacijenti leže po hodnicima.

“Moramo početi hospitalizaciju pacijenata u tom objektu, ali bolnica ne može sama, nemamo više mjesta, ljudi leže na hodnicima”, kaže prim. dr. Aldijana Begović, pomoćnica direktora za medicinske poslove.

Ona je upozorila da je potrebno hitno početi hospitalizaciju pacijenata u vanbolnički izolatorij u Đačkom domu.”Dala sam prijedlog da se na neki način mobiliše zdravstveno osoblje iz drugih zdravstvenih ustanova i formiraju ti mješoviti timovi da bi to profunkcionisalo”, ističe Begović.

Zbog nestačice na tržištu problem predstavlja i nabavka kiseonika i drugih lijekova neophodnih za Covid pacijente.

“Skoro svaki dan mi potrošimo po boca kiseonika, danas smo morali vanredno tražiti još 12 boca, sutra ide redovna pošiljka 48 boca, bit će problem, nema mnogih lijekova na tržištu i s tim se borimo. U petak su trebali doći ampularni lijekovi za pacijente kao što je Clexane, nije ga bilo, pa smo se snalazili, kupovali po apotekama, moramo se svi maksimalno angažovati”, kaže Begović.U Kantonalnoj bolnici očekuju hitnu reakciju Kantonalnog kriznog štaba u smislu mobilizacije zdravstvenog osoblja za potrebe vanbolničkog izolatorija u Đačkom domu.

U ovoj ustanovi naglašavaju također da su iz sredstava koje je odobrio Zavod zdravstvenog osiguranja uspjeli osigurati angažman pulmologa iz Foče dva puta sedmično za konzilijarne preglede, ali i dalje problem predstavlja nedostatak kadra i medicinskog osoblja.

Na alarmantniju situaciju u BPK Goražde, gdje je u ovom trenutku blizu 371 zaražena koronavirusom, ukazano je i tokom sastanka s premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem.”Situacija je veoma teška, a veliki problem su medicinski kadrovi te apelujemo na druge kantone ukoliko mogu da nam pomognu, naročito na doktore pulmologe. Zatražili smo pomoć i iz Republike Srpske, pa čak i iz Srbije. Kisika je malo i to očekujemo da će vrlo brzo nestati. Stanje je alarmantno, trebamo pomoć Federacije, pa i drugih kantona, jer ovo u Goraždu može brzo eskalirati u još težu situaciju. Očekujemo i interventnu pomoć s nivoa FBiH koja bi omogućila da naše zdravstvene ustanove opskrbimo ovim najvažnijim. Kad dođu vakcine, nadam se da ćemo biti tretirani ravnomjerno, a ukoliko je moguće i u većoj količini, jer ovdje je to zaista potrebno”, apeluju iz BPK Goražde.

Spread the love

Vezane objave