Članovi porodice nastradalih supružnika Danijele (42) i Daria Hršuma (50) iz Pala ogorčeni su na rad pravosuđa, jer već 14 mjeseci nije počelo suđenje optuženom Amiru Kujoviću (37). Kujović je optužen da je u avgustu prošle godine, upravljajući pijan automobilom, izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli Hršumovi.

Dario je bio načelnik za upravno pravne poslove u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo.

Ratko Hršum, otac nastradalog Darija, ispričao je za Srpskainfo da porodica proživljavao agoniju, jer ni poslije 14 mjeseci nije počelo suđenje optuženom Kujoviću.

– Prvo smo šest mjeseci čekali da se podigne optužnica, jer su se čekali neki toksikološki nalazi. Taman kada je trebalo početi suđenje, tužilac koji je radio na tom predmetu napustio je slučaj jer je dobio posao u VSTS. Pa smo morali čekati novog tužioca da se upozna sa slučajem i da konačno počene suđenje – pojašnjava Ratko Hršum.
Tužioci

Kaže da su kasnije dobili informaciju da bi uskoro trebalo početi suđenje, ali je uslijedio novi šok.

– Pred sam početak novog suđenja, opet isti problem. Tada su nas obavijestili i da je drugi tužilac odustao od našeg slučaja, zato što je dobio posao u Kantonalnom tužilaštvu, pa smo morali čekati trećeg tužioca – kaže Hršum.

U razgovoru za Srpskainfo ističe da je treći tužilac, koji dodjeljen ovom slučaju, korektan i da su očekivali da sada sve krene kako treba.

– Ostali smo šokirani kada smo prošle sedmice došli na suđenje jer smo mislili da smo konačno dočekali da počne suđenje Kujoviću, koji je pijan i drogiran usmrtio mog sina i snaju. Međutim, Kujović je opet našao način da izbjegne da mu počne suđenje – ogorčen je Hršum.

Navodi da je optuženi Kujović na suđenje poslao nalaz, na kojem je navedeno da ima koronu.

– Nalaz je uradio u laboratoriji za koju nisam nikada ranije čuo, a uradio ga je samo dva sata pred početak suđenja. Zbog toga je suđenje opet odgođeno i novi termin je zakazan za početak septembra. To stvarno više nema smisla, mi smo ostali bez djece, naši unuci bez roditelja, a ovo suđenje nikada da počne – ističe Ratko Hršum.
Kazna do 15 godina zatvora

Kaže da porodici ostaje jedino da se nada da će suđenje konačno početi u novembru i da se više neće dešavati slične stvari.Okružno javno Tužilaštvo u Istočnom Sarajevu u maju ove godine podiglo je optužnicu protiv Kujovića zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj su poginuli supružnici Danijela i Dario Hršum iz Pala, a teško je povrijeđena njegova saputnica Amina R.

Kujoviću je na teret stavljeno krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja, za koje je zaprijećena kazna od tri do 15 godina zatvora.

U optužnici, koju je potvrdio Okružni sud u Istočnom Sarajevu, navodi se da je djelo počinio s umišljajem, jer se nije pridržavao saobraćajnih propisa, čime je ugrozio javni saobraćaj i doveo u opasnost živote ljudi, usljed čega je nastupila smrt više osoba.

Nesreća se dogodila 11. avgusta prošle godine na magistralnom putu Pale – Ljubogošta.
Alkohol

U optužnici se navodi da je Kujović bez važeće vozačke dozvole upravljao “mercedesom GLC 350”, koji je vlasništvo B.A, i da je vozio sa 0,41 promila alkohola u krvi.

– Optuženi nije prilagodio brzinu karakteristikama i stanju puta, vidljivosti, atmosferskim prilikama i saobraćajnim znakovima. Na dijelu puta gdje je brzina ograničena na 60 kilometara na čas vozio je brzinom od 75, iako je bezbjedna brzina bila do 49 kilometara na sat – navodi se u optužnici.

Pojašnjava se da Kujović vozilo nije držao uz desnu ivicu kolovoza, već je prešao u lijevu traku, namjenjenu za saobraćaj iz suprotnog smjera. Svjestan da tako može ugroziti javni saobraćaj i dovesti u opasnost živote ljudi, Kujović je na to pristao i izgubio je mogućnost da izbjegne saobraćajnu nezgodu.

– Prednjim dijelom vozila optuženi je udario u “audi A3”, kojim je upravljao Dario Hršum krećući se iz Ljubogošte prema Palama – dodaje se u optužnici.

Usljed udara “audi” je sletio s kolovoza i u njemu su nastradali supružnici Dario i Danijela Hršum, iza kojih su ostala dva maloljetna sina. U “mercedesu” je teško povrijeđena Amina R, koja je zadobila prelom butne kosti.
Ima više od 70 prekršaja

U Registru novčanih kazni Kujović je imao više od 4.500 maraka neplaćenih kazni za razne prekršaje, uglavnom iz oblasti saobraćaja. Evidentirano mu je oko 70 raznih prekršaja. Vozačka dozvola mu je oduzeta još 2014. godine.

Kujović je vlasnik noćnog kluba “Valter” i kafića “Mjuzik” u Sarajevu. I ranije je imao problema sa zakonom; hapšen je zbog pucnjave u jednom noćnom klubu.