Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije sa zaprepašćenjem je primio vijest da su mu vlasti u Prištini danas zabranile da doputuje u Pećku patrijaršiju, pred veliki praznik Rođenja Hristovog, koji proslavlja cio hrišćanski svijet, saopšteno je iz kabineta patrijarha srpskog.

Budući da je Pećka patrijaršija prvo i vjekovno sjedište Srpske pravoslavne crkve i manastir čiji je patrijarh iguman, patrijarh Pofririje ne odustaje od namjere da služi Svetu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji, ističu u kabinetu Njegove svetosti.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Kako kažu, patrijarh Porfirije očekuje da ova krajnje diskriminatorska odluka bude stavljena van snage i da se prestane sa gaženjem ljudskih prava i vjerskih sloboda pravoslavnih Srba koji žive u pokrajini, na zemlji svojih predaka, gdje srpski narod u kontinuitetu živi najmanje 1.500 godina.

– Patrijarh Porfirije se moli Bogu za mir i dobru volju među svim ljudima, a posebno se moli da zavlada mir među Srbima i Albancima na Kosovu i Metohiji, gdje vekovima žive zajedno – poručili su iz kabineta patrijarha srpskog.