Petković je na vanrednoj konferenciji za medije rekao da je Aljbin Kurti večeras „nastavio sa protivpravnim i nasilnim akcijama sa ciljem okupacije severa Kosova i Metohije“.
Naoružani specijalci kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušli su večeras iz južne u severnu Mitrovicu.
Specijalci su u severnu Mitrovicu ušli pešice, u pratnji brojnih oklopnih vozila i rasporedili se po obodu grada, javio je dopisnik Sputnjika.
„Prema našim saznanjima, preko 300 do 350 policajaca, što patrolnih s pancirima, što pripadnika ROSU sa dugim cevima, pod punom ratnom opremom i oklopnim vozilima oko 20.30 upali su na sever KiM iz pravca južne Mitrovice ka Bošnjačkoj mahali, pa se rasporedili i blokirali celu Kosovsku Mitrovicu, da bi se konačno stacionirali u mešovitim naseljima u severnom delu Kosovske Mitrovice – Suvi do, Brđani, Mikro naselje, Tri solitera i Bošnjačka mahala“, rekao je Petković.
On je rekao da je povod za upad policije na sever pokrajine navodno to što su Albanci koji žive u mešovitim sredinama uplašeni zbog dešavanja na severu. Petković je rekao i da je Kurti tokom samita u Tirani izazivao nasilje i obračunavao se sa Srbima, želeći da izazove incidente i da se nasilno nametnu protivpravni izbori u četiri opštine.
Petković je istakao da je albanska policija sa juga došla iz pet policijskih regiona – stotine njih je upalo na sever iako po Briselskom sporazumu nemaju pravo da budu prisutni na severu.
„Svi se prave ludi i očigledno dopuštaju Kurtiju da ide u opasne akcije koje imaju za cilj da sahrane Briselski sporazum“, rekao je Petković.
„Zaustavljaju ljude na ulicama, pretresaju, nakon ovog nasilnog i protivpravnog akta uslediće značajne promene i kada je reč o procesu normalizacije i dijalogu“, rekao je Petković.
Najavio je da će sutra i prekosutra predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati važne sastanke i kada dođe vreme o zaključcima će obavestiti javnost.
Prema njegovim rečima, Kurti želi da izazove nasilje i protera srpski narod sa KiM, gde napada vrtiće, ljude u Velikoj Hoči.

„Sada, imajući u vidu da Kurti želi da izazove nasilje i protera Srbe sa KiM, Beograd će razmotriti povratak do 1.000 pripadnika naših bezbednosnih snaga na KiM po Rezoluciji 1244, posebno član 4 kao i član 6 aneksa 2. Nećemo dozvoliti novu „oluju“ i proterivanje našeg naroda i stradanje našeg naroda na KiM“, rekao je Petković.