Za pravoslavne vjernike danas je počeo Vaskršnji post koji traje 48 dana, najduži je od sva četiri posta i naziva se još Časni post.

Vjernici poste kako bi se pričestili, a pričešće predstavlja sjedinjenje sa Bogom i uzima se za zdravlje, mir i spasenje.Njegov osnovni zadatak jeste da nas tjelesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Prva nedjelja Vaskršnjeg posta zove se Čista, a druga nedjelja Pačista. Treća nedelja je Krstopoklona, jer se vjernicima koji su stupili u post, iznosi Časni krst na jutrenju na poklonjenje i cjelivanje. Četvrta nedjelja je Sredoposna, jer je to vrijeme sredine posta. Peta nedjelja posta se naziva Gluvna. U toku te nedjelje se ne pjeva, ne igra i ne svira, a poslovi se ne započinju. Šesta nedjelja je Cvjetna. Tako je nazvana po cvijeću i zelenim grančicama koje su djeca i građani bacali pred Hrista pri Njegovom ulasku u Jerusalim. Sedma, posljednja sedmica pred praznik Vaskrsenja je Strasna ili Velika nedjelja. Najznačajniji dan u toj nedjelji je Veliki petak, dan raspeća. Vaskršnji post se završava proslavom Vaskrsa.

Smatra se da je ovo najstrožiji post, ali važno je znati da post nije samo odricanje od hrane. Najvažnije pravilo posta jeste uzdržanje od loših misli i djela, kao i jačanje duhovnosti.

Post podrazumijeva pročišćenje duše i tijela, a važno je u srcu njegovati ljubav, dobrotu, radost i unutrašnji mir.

U vrijeme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mlijeka – hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedjeljom, ali i na dan Svete četrdesetorice mučenika, dok se riba može koristiti samo na Blagovijesti i Cvijeti.

Svim ostalim danima posti se „na vodi”, a pogotovo strogo srijedom i petkom. Po slabosti se u nedjeljne dane osim srijede i petka može razriješiti ulje, ali sa posebnim blagoslovom duhovnika ili parohijskog sveštenika. Prva tri dana prve nedjelje Velikog posta od starine se poste posebno strogo.

To isto vrijedi za posljednju nedjelju posta koju se posti „na vodi”, osim na Veliki Četvrtak kada su dozvoljeni na ulje i vino. Na Veliki Petak trabalo bi se uzdržavati od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, dakle do 15 časova, a poslije čega se uzima lagan obrok „na vodi”.

Strogo treba postiti i na Veliku Subotu, kao jedinu posnu subotu u toku godine.