Porodice svirepo ubijenih mještana Јošanice, prijatelji i delegacije opštine i boračkih udruženja danas su na groblju Božovac u Foči položili cvijeće i prislužili svijeće za 56 srpskih boraca i civila koje je prije 29 godina pobila muslimanska vojska iz Goražda.U osvit zore, na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine pripadnici vojske koja je sebe nazivala Armijom BiH ušli su iz pravca Goražda desnom obalom Drine u zaleđe srpskih položaja i paleći sve pred sobom, na kućnom pragu dok su se spremali da slome slavski kolač masakrirali žene, starce i djecu.

Desetak zaselaka Gornje Јošanice izbrisano je sa geografske karte, popaljene su ne samo kuće, već i pomoćni objekti i uz nejač, ubijana je i stoka, a gdje su to stigli zločinci su, čak, posjekli i stabla voćaka.Ubijeno je 56 mještana, mnogi od njih na jeziv način – odsijecanjem dijelova tijela.

Među žrtvama bila je 21 žena i troje djece koja su prethodnog dana sa roditeljima došla iz Foče da na selu dočekaju Svetog Nikolu.Na grobljima u Foči i Јošanici svakog Nikoljdana tuga, plač i bolni uzdisaji za nikad prežaljenim jošaničkim mučenicima.

U napadu na Јošanicu učestvovalo je oko 600 pripadnika takozvane Armije RBiH, u 10 grupa raspoređenih na 10 jošaničkih zaselaka.

Poznati su naredbodavci iz ratnog predsjedništva opštine Goražde i vojnog vrha takozvane Armije RBiH, kao i neposredni komandiri jedinica na terenu, ali se još čeka da Tužilaštvo BiH, iz kojeg je u više navrata saopšteno da su istražne radnje u toku, podigne optužnice.Predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Srđan Stanković ističe da se sve zna ko je koga ubio i da niko više nema povjerenja u Tužilaštvo BiH i državu.

– Zna se u Јošanici poimenično i ko je djecu zaklao. Ako Tužilaštvo ništa ne preduzima, ne treba onda ni da postoji – rekao je Stanković.

U selu Hodžići, na imanju Višnjića u blizini spomenika, izgrađena je crkva u znak vječnog sjećanja na jošaničke mučenike, koja je ove godine završena i osveštana.